Writerslife: Redacteur

Wat is een redacteur?

Iedere schrijver heeft er één nodig. Een redacteur. Als schrijver zijnde lees je een eigen tekst wel honderden keren door, maar vaak is het zo dat je niet meer in staat bent je eigen fouten op te merken. Tenminste, ik heb dat wel. Een redacteur is dan een hele fijne optie, want deze persoon kent jouw verhaal en karakters nog niet en kan hierdoor beter de fouten opmerken. Een redacteur haalt dus simpelweg alle fouten eruit en kijkt waar het niet lekker loopt.

Wat is het verschil tussen een proeflezer en een redacteur?

Een redacteur is opgeleid om teksten te analyseren, terwijl een proeflezer hierin wel ervaring kan hebben, maar het vaak voor zijn of haar plezier doet.

Wat kun je verwachten van een redacteur?

Er zijn verschillende versies bij het nakijken van een script voor een redacteur. Je kunt namelijk kiezen om alleen een tekstcorrectie te doen. Dit houdt in dat de redacteur alleen kijkt naar spelfouten, typefouten en grammaticafouten. Een lichte redactie houdt in dat er gekeken wordt naar de zins opbouw, herhaling, maar ook hier worden alle taalfouten meegenomen. Dan als derde is er de zware redactie. Hierin wordt de structuur, opbouw, fouten, stijl en allerlei andere zaken meegenomen.

Wat zijn hiervoor de kosten?

De kosten verschilt per redacteur. Vaak is het zo dat ze rekenen per woord voor een aantal cent, maar een script is vaak een aantal duizend woorden en dan tikt het lekker aan.

Waar vind ik een goede redacteur?

Je kunt opnieuw aan andere auteurs vragen wie zij hebben gebruikt hiervoor of je zoekt op het internet zelf naar mensen. Ga in gesprek en vraag of ze eventueel een voorbeeld hebben van hoe ze het doen. Vaak zijn er ook recensies te vinden op hun eigen website of zelfs op andere websites. Maak een goede keuze en eentje waar je zelf een goed gevoel bij hebt, want we hebben het wel over geld dat je zelf moet investeren.

 

Volg:
Melanie van Garderen
Melanie van Garderen

Melanie blogt hier als lezer, kijker en schrijver. Ook is zij schrijver van de Thriller Cyanide

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.