Writerslife: Proeflezers

Waar vind ik mijn proeflezers?

Ik had de mazzel dat ik mensen kon die al in de boekenwereld zaten. Hierdoor maakte ik sneller contact en deden we al snel allerlei dingen voor elkaar. Maar hoe vind je ze als je deze contacten niet hebt?

 • Facebook is één van de grootste sociaal media websites in Nederland. Er zijn tientallen boekengroepen en ik zie regelmatig berichten langskomen waarin beginnende of ervaren auteurs vragen naar mensen die willen proeflezen. Het is een snelle en makkelijke manier om mensen te zoeken die hier aan mee willen werken. Soms vind je hier daadwerkelijk mensen op die ervaring hebben met proeflezen en ook die dat niet hebben.
 • Schrijven online. Dit is een forum waarin schrijven met elkaar communiceren en elkaar feedback vragen. Er zijn verschillende kopjes waarin je kunt reageren en dus ook één voor proeflezers.
 • Vragen aan andere auteurs. Je kunt de vraag ook stellen bij andere auteurs. Ik of Mariëlle vinden het helemaal niet erg als deze vraag aan ons wordt gesteld. We helpen je graag verder.
 • The Black Sheep Indie. TBSI biedt, als je met hun een samenwerking aangaat, eventueel iemand aan als je een proeflezer nodig hebt. Of je vraagt hier opnieuw naar als je met een volgend boek bezig bent.
 • Je kunt eventueel een schrijfcoach inschakelen.

Waar laat ik hen naar kijken en wat kan ik verwachten?

Om even duidelijk te maken. Proeflezers zijn geen redacteuren. Je moet dan niet verwachten dat zij je hele manuscript foutloos maken.

 1. Belangrijk is om met je proeflezers afspraken te maken over hoe en wat. Denk dan vooral aan in wat voor programma wil je het ontvangen, wil je het verhaal in één keer ontvangen of allemaal in losse delen?
 2. Maak van te voren een lijstje waar je van wilt dat ze opletten. Dingen zoals inhoud (kunnen bepaalde delen korter of langer), komen de gevoelens wel goed over, plotholes, grammaticafoutjes, interpunctie, etc.
 3. Geef vooral aan dat het helemaal niet erg als ze zich inhouden. Je wilt tenminste een goed manuscript.
 4. Geef een deadline aan, zodat het aan allebei duidelijk is hoe en wat.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn verhaal niet zomaar op internet komt te staan?

Dat is heel simpel. Je kunt namelijk een geheimhoudingsverklaring hiervoor inzetten die zij moeten tekenen. Meer weten over een geheimhoudingsverklaring? Deze kun je in het blog van volgende week verwachten.

 

 

Volg:
Melanie van Garderen
Melanie van Garderen

Melanie blogt hier als lezer, kijker en schrijver. Ook is zij schrijver van de Thriller Cyanide

3 Reacties

 1. 25 juli 2018 / 08:21

  Ik vind het ook heel leuk om proef te lezen en om zo echt heel kritisch naar een tekst te kijken

 2. 4 juli 2020 / 19:07

  Beste,
  Hoeveel kost het om mijn roman te proeflezen?

  Vriendelijke groeten,
  Achilles Cools

  • 4 juli 2020 / 23:27

   Hallo. Dat is per persoon verschillend. Proeflezers die je vindt via facebook doen het vaak gratis. Zoek je iemand professioneels, dan zul je hiervoor moeten betalen. Daar kun je offertes voor aanvragen en websites afspeuren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.