Writerslife: Blogtour. Wat is dat?

Wat is een blogtour nu precies?

De naam zegt het eigenlijk al. Een tour, maar deze verloopt dan via verschillende blogs van lezers. Een uitgeverij of een indie writer wilt zijn of haar boek promoten en dit kan via deze weg. De uitgeverij of indie writer gaat op zoek naar bloggers die hier aan mee willen doen. Als auteur geef je aan deze lezers een recensie-exemplaar die zij op een bepaalde datum online moeten gooien. Het boek in kwestie wordt hierdoor flink in de showlight gezet, wat positief is voor de uitgeverij en de auteur zelf. En dat willen we allemaal toch? Het kan echter ook heel goed zijn dat er bepaalde onderwerpen vermeldt moeten worden of je verwijst naar een andere mede-blogger.

Hieronder wat tips die je kunt vermelden in de email naar jouw uitgekozen bloggers:

 • Zorg ervoor dat je quotes op beeldmateriaal geplakt hebt. Hierdoor krijgen lezers een beter beeld van hoe de wereld in jouw boek eruit ziet.
 • Normale quotes.
 • Hou de blogtour exclusief. Stuur alleen een recensie-exemplaar op naar de bloggers die je hebt uitgekozen.
 • Eventueel kun je gebruik maken van boektrailers, exclusieve content of interviews.

Maar hoe kies ik nu de juiste bloggers uit?

Dat is een lastige vraag. Iedereen heeft een eigen mening en vindt hierdoor de ene blogger leuker dan de andere. Daar is echter niets mis mee. Het zou ook saai zijn als we allemaal dezelfde zouden uitkiezen. Al heb ik wel een aantal tips:

 • Kies iemand uit waar je goede vibes van krijgt als je zijn of haar recensies van andere auteurs leest.
 • Als je al meerdere keren zijn of haar blog hebt bezocht en het leuk vindt de blogposts te lezen.
 • Je kunt zelf de keuze maken uit een aantal grotere en kleinere blogs.

Ik vind het moeilijk om een keuze te maken.

Dat geloof ik best. Hieronder zal ik een lijstje delen met blogs waar ik regelmatig een bezoekje kom brengen.

Zon en Maan

Persoonlijk vind ik dat Emmy één van de grootste bloggers in de YA boeken is. Ik vind haar erg eerlijk en ze heeft veel vergelijkingsmateriaal. Ja, dat maakt het misschien een stukje enger, maar bij Emmy weet je dat je echt een eerlijke recensie krijgt. (Het betekent niet dat andere bloggers zullen liegen in hun recensie. Laat dat even duidelijk zijn).

Veronique is zeker ook een hele eerlijke blogger, maar wat ik zo prettig aan haar vindt, is dat ze zo positief is. Dat is zo fijn. Ik ben er echt van overtuigend dat zij een blogger is die altijd het beste zoekt in een boek of in een karakter en dit naar voren brengt.

Bij Joost vind ik het ontzettend fijn om te lezen hoe hij de details zonder te veel te spoileren naar voren brengt. Dat is een erg positieve eigenschap, waardoor je lezers geïnteresseerd krijgt.

Verder zou ik zelf echt de keuze maken in wat je zelf het prettigste vind werken. Als het niet goed voelt, doe je het gewoon niet. Zo simpel is dat.

Volg:
Melanie van Garderen
Melanie van Garderen

Melanie blogt hier als lezer, kijker en schrijver. Ook is zij schrijver van de Thriller Cyanide

3 Reacties

 1. 17 juli 2018 / 09:12

  Wat lief van je lieve Mariëlle! Ik kwam mezelf bij toeval tegen. Heel gek om jezelf terug te zien hihi.

  Enne.. goed artikel over blogtours!

  • duntax
   17 juli 2018 / 09:37

   Geen dank maar Melanie heeft het geschreven. Je hebt voor ons allebei een eerlijke recensie geschreven dus dik verdient.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.