Marie Lotte Hagen & Nydia Voorthuizen – Damn, Honey

Marie Lotte Hagen & Nydia Voorthuizen – Damn, HoneyDamn, Honey Geschreven door Marie Lotte Hagen, Nydia van Voorthuizen
Uitgever Blossom Books Op 30 August 2018
Genres: Non-fictie
Pagina's: 92
Goodreads
five-stars

"Mannen en vrouwen zijn hier gelijkwaardig, dat staat in de wet. In Saudi-Arabië, dáár is het pas erg. Wees blij dat je nageroepen wordt. Vrouwen doen het zichzelf ook wel een beetje aan, hè? Zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar. Het was maar een grapje, daar hoef je niet zo serieus op te reageren, hoor. Mannen hebben het ook zwaar."


Damn, honey.

Je flappen moeten verbergen. Alle ballen in de lucht kunnen houden. Zonder relatie niet compleet zijn. Dat seks om de man draait. Dat het je eigen schuld is als je nageroepen wordt.

Marie Lotte en Nydia zijn er klaar mee. In dit pamflet schoppen ze deze misvattingen dan ook graag voor je onderuit. Ondersteund door hun eigen ervaringen roepen zij iedereen op om eens na te denken over de wereld om je heen en om vooral te doen waar je zelf zin in hebt.

Voor alle moeders, oma's, vriendinnen, collega's, jonge meisjes en alle andere vrouwen. En ook voor henzelf.

Mijn recensie van Damn, Honey:

Waarom Damn, Honey.

Een tijdje geleden had Jamie Li van Youtube (of iets dergelijks… ik volg haar niet…) een boek uitgebracht. Basically ging dat boek over wat je allemaal moet doen om leuk gevonden te worden. Er ontstond veel ophef en Marie Lotte en Nydia besloten om er een reeks Instadiaries over te maken, die super hilarisch waren. Je kunt ze nog terug zien in Marie Lottes Highlights.

Zij besloten een tegenantwoord te geven en wholla hier is het dan! En hoe!

Schrijfstijl:

Marie Lotte en Nydia schrijven vlotte, uit het leven gegrepen stukjes. Over hoe je je voelt en waarom je dat niet hoef te voelen. Het is zo waar en herkenbaar, maar tegelijkertijd met humor gebracht. Superknap.

Wat vind ik van Damn, Honey?

Ernstig. Zeer ernstig. Begrijp me niet verkeerd, het is een supergoed boekje en ik ga mijn dochter er later dood mee spammen. Iedereen moet dit lezen. Wat ernstig is, is dat dit nodig is. Er wordt zo duidelijk beschreven wat er mis is met deze wereld. Wat er mis is met het beeld op vrouwen en wat vrouwen van zichzelf hebben. Wat er mis is met opmerkingen van de buitenwereld.

Serieus? Waarom vragen mensen toch altijd waar die vriend blijft? Of die kinderen? Of wanneer je nou eens wat aan de lijn gaat doen? Daar heeft toch niemand ene fuck mee te maken? En toch gebeurd het en het maakt je zo onzeker als dat je groot bent. Marie Lotte en Nydia maken er korte metten mee, ook al voelen zij zich ook onzeker. Vroeger, maar nu nog steeds. En dat maakt het zo sterk. Dit zijn geen vrouwen die roepen fuck de wereld want dat doen wij ook. Dit zijn vrouwen die zeggen fuck de wereld en dat is fucking moeilijk. Ik weet er alles van.

Dit zijn vrouwen die zeggen dat we moeten zorgen dat de volgende generatie niet zo wordt. Dat meisjes niet bang horen te zijn als ze ’s avonds op straat fietsen. Dat wij meisjes geen zelfverdediging moeten leren (natuurlijk wel wat), maar dat we onze jongens moeten leren dat het niet normaal is dat je meisjes zomaar bij hun billen grijpt, of hun borsten, of van een fiets aftrekt voor veel ergere dingen.

Dat mensen er niet alleen in maatje 34 mogen zijn en in het geval van jongens als gespierde bundels, maar in alle maten. Dat Aliens rare ideeën over ons krijgen als ze alleen naar tv en media kijken en zich rot schrikken als ze ons in het echt gaan zien (ja, echt waar.) En zo is het.

Conclusie

Dit is een boekje dat de hele wereld moet lezen!

five-stars
0
Volg:
duntax
duntax

Mariëlle blogt hier als lezer, kijker en schrijver. Verder vertelt ze over haar leven als tweelingmama. Ook is zij schrijver van de New Adult-serie Structure en staat ze drie dagen per week voor haar SBO-klas.

Find me on: Web | Twitter | Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge