Interview met schrijfster Simone Lucchesi


Hoi Simone! Fijn dat ik dit interview met je mag doen. Hoe gaat het met je?


Hee Melanie! Het gaat goed! Leuk dat ik een interview met je mag doen, jeejj!

Zou je jezelf eens willen voorstellen aan de lezers?


Mijn naam is Simone, 29 jaar (bijna 30, oh god…). Ik woon samen met mijn goudvissen Peppe en Jorge en kater Eddie in zuidelijkste puntje van Nederland. Ik ben schrijfster, ondernemer en zzp’ende vakdocent op een ROC waar ik Marketing en Sales lessen geef. In mijn vrije tijd lees ik graag, maar voor een goede bingewatch-sessie op Netflix of een lekkere bierproeverij ben ik altijd te paaien.

Je hebt Short Stories of a Single Girl geschreven en meegewerkt aan Solliciteren als Beroep!. Kun je ons vertellen waar de boeken over gaan?


Short Stories of a Single Girl is een hedendaagse chicklit over een jonge vrouw genaamd Sara die na elf jaar besluit een punt achter haar relatie te zetten. Ze had geen slechter moment kunnen kiezen. Op een nieuwjaarsfeestje, net na twaalf uur, in een bomvolle sportkantine. Het verdiende absoluut geen schoonheidsprijs, maar ze kon niet anders. Haar relatie met jeugdliefde Milan was doodgebloed en ze zocht weer spanning in haar leven. En die spanning zal ze krijgen. Net als de zin: ‘Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij.’ Short Stories is mijn debuut en een heerlijke read voor mensen die niet genoeg krijgen van Bridget Jones, Sex and the City en de boeken van Sophia Kinsella (mijn spirit animal).

Solliciteren als Beroep! is weer compleet het tegenover gestelde. In Solliciteren als Beroep! geven acht experts uit de uitzend-, werving & selectie en verkoopbranche, je praktisch advies en uitleg om erachter te komen van welke baan jij gelukkig gaat worden, want daar begint het mee. We nemen de gehele sollicitatieprocedure onder de loep en geven je inzicht in wat er in het hoofd van een recruiter omgaat wanneer jij besluit je citoscore op je cv te zetten – yes, this happens. Met praktijkvoorbeelden en handige do’s and don’ts laten we zien hoe je een vacature moet ontleden, een motivatiebrief moet opstellen voor optimaal succes, je cv een flinke make-over kan geven, hoe je je moet voorbereiden op sollicitatiegesprekken en welke opvolging je kan geven na het gesprek om een onvergetelijke indruk achter te laten. Ons motto: vind een baan die bij je past en je hoeft nooit meer te werken!

Maar wat inspireerde je tot het schrijven van deze verhalen?


Short Stories of a Single Girl is afgeleid van de gelijknamige blog die ik schreef van 2013 – 2016. Het begon toen een vriendin van mij vroeg of het me leuk leek om voor haar lifestyle blog, wekelijks een stukje te schrijven over alle dingen die ik meemaakte als single vrouw. Ik zat toen in zo’n zeldzame periode waarin al mijn vriendinnen en ik tegelijkertijd single waren en we ieder op datinggebied zoveel hilarische – maar ook rare – dingen meemaakten. Over die avonturen (gepaard met veel fantasie, I might add), schreef ik. Mijn stukjes bleken voor veel vrouwen herkenbaar te zijn en omdat ze het zo leuk vonden besloot ik om een eigen blog Short Stories of a Single Girl te beginnen. Dat groeide uit tot een platform waarbij ik niet alleen vertelde over mijn datingleven, maar ook tips gaf en lezers hun confessions (anoniem) konden insturen. Ik had altijd al een boek willen schrijven, hield ontzettend van chicklit en met al het materiaal dat ik binnenkreeg, alle avonturen die mijn vriendinnen en ik meemaakten, was het concept voor Short Stories of a Single Girl eigenlijk heel snel bedacht. Het is geen autobiografisch verhaal geworden (gelukkig), maar er zitten genoeg stukjes in die, helaas, waargebeurd zijn. Mocht je je overigens afvragen waarom ik voor een Engelse titel gekozen heb, de blog die ik destijds schreef was in het Engels (tevens ook mijn moedertaal) en omdat het veel lekkerder bekt dan: de korte verhalen van de vrijgezelle vrouw, heb ik het zo gelaten.

Solliciteren als Beroep! is ontstaan omdat ik in 2016 gevraagd werd om een praatje te geven op een bijeenkomst voor een groep young professionals. Ik werkte destijds als recruiter (een baan waarbij ik jong talent koppelde aan de juiste werkgever) en merkte dat er toch nog best veel mensen moeite hadden bij het solliciteren, wat super jammer is. Soms zat er iemand tegenover me die op papier echt straalde, maar face-to-face maar moeilijk uit zijn of haar woorden kwam (of confessions deed die niet erg handig waren: zo bekende een jongeman midden in een gesprek dat zijn geslachtdelen enorm geslonken waren door het gebruik van steroïden. Een bijzonder verhaal, maar niet handig om te zeggen tegen iemand die je mogelijk gaat aannemen – en vooral omdat ik daar niet op doelde toen ik vroeg: “Vertel eens wat over jezelf”). Andersom maakte ik vaak hetzelfde mee – iemand die op papier alle verkeerde dingen over zichzelf schreef, maar in het echt een topkandidaat bleek te zijn. Maar ja, daar kom je alleen achter als je die persoon daadwerkelijk zou uitnodigen, iets wat door zijn of haar brief niet snel zou gebeuren. Het was zo jammer om deze mensen te zien “strugglen” dat ik dacht: hier moeten we iets aan doen. Solliciteren hoeft niet moeilijk te zijn. Het is een combinatie van een paar simpele technieken en een setje social skills. Die combinatie zou ik tijdens dat praatje gaan delen. Maar omdat één seminar niet voldoende was, besloot ik samen met nog zeven experts een boek te schrijven die solliciteren makkelijk en vooral leuk zou maken. Zo leuk zelfs, dat je er je beroep van zou willen maken. Uiteindelijk ben ik samen met één van de co-schrijvers verdergegaan en hebben we van Solliciteren als Beroep! naast het boek, een bedrijf gemaakt dat personal branding en sollicitatietrainingen geeft.

Hoe zijn jouw personages tot stand gekomen?


Ik denk dat het voor veel schrijvers geldt en zo ook voor mij, ik haal veel inspiratie uit het dagelijkse leven. Sara, Lois en Nathalie, de drie main-personages uit Short Stories of a Single Girl, zijn echt een mix van mijn vriendinnen. En het grappigste is nog, hoewel ik ze er ontzettend in herken, zien zij het zelf absoluut niet.

Kun je de boeken beschrijven in 6 woorden.


Short Stories of a Single Girl: Hedendaagse chicklit met heel veel humor.

Solliciteren als Beroep!: Leer het geheim van succesvol solliciteren.

Elke personage is natuurlijk een deel van je, maar aan wie ben je het meest gehecht?


Sara!! Van alle personages zit in haar het meest van mezelf. Ik moet dan ook lachen wanneer iemand iets zegt of schrijft over Sara (bijvoorbeeld dat ze wel heel vaak huilt), want dan denk ik: oh jee.. dat is dus zo’n karaktertrekje die ze van mij “geërfd” heeft.

Je bent nog bezig met het schrijven van een boek, maar weet je van tevoren al hoe een boek gaat eindigen?


Absoluut! Ik ben een rasechte plotter en kan vaak pas beginnen met schrijven wanneer ik precies weet hoe het verhaal er van a-z uit gaat zien. Ik schrijf dan op A3 vellen de grote lijnen uit van wat er in elk hoofdstuk zal gebeuren, hoeveel woorden elke paragraaf/alinea krijgt en wat de voornaamste gebeurtenis in dat stuk moet zijn. Vaak weet ik het einde nog voordat ik het begin weet en dan schrijf ik eigenlijk achterstevoren, wat er vooraf moet gebeuren om tot dat punt te komen.

Je bent een Indie Writer, hoe voelt dat voor jou? Kun je uitleggen wat dat voor jou betekent?


Indie zijn betekent voor mij vrijheid en onafhankelijkheid. Ik heb altijd geweten dat ik ondernemer wilde zijn; zelf kunnen bepalen wanneer ik werk, hoe ik werk, waaraan ik werk. Ik heb een hele tijd in loondienst gewerkt, maar kon er nooit echt mijn draai vinden. Maar sinds ik volledig zzp’er ben, merk ik dat ik echt op mijn plek ben. Het geeft me een stukje vrijheid die ik niet meer zou willen inruilen. Indie zijn betekent voor mij hetzelfde. Je bent dan ook ondernemer en jouw boek, is jouw product. Je hebt de vrijheid om een product op de markt te brengen waar je volledig achterstaat, en doet er dan ook alles aan om er het beste product van te maken.

Graag zou ik je wat beter willen leren kennen. Wat is je favoriete boek uit je jeugd?


Poeh, ik las als kind al ontzettend veel, maar kan me goed herinneren dat ik Droomvriendinnen verslond en ook elk boek uit de serie kocht. Later werd ik verslaafd aan de ‘Hoe overleef ik’ reeks (ik heb zelfs nog een poging gedaan tot het verfilmen ervan, maar met 14 jaar, een homevideo camera en weinig middelen kwam het niet echt van de grond. Je kan je dan ook mijn teleurstelling voorstellen toen het zo’n acht jaar later daadwerkelijk verfilmd werd en in de bioscoop te zien was. Dat was mijn idee!).

Wanneer besefte je dat je een schrijver wilde worden?


Voor mij kwam het besef pas toen ik een jaar of 22 was. Ik las een boek van Dyanne Beekman. Het boek zelf ging over personal branding en totaal niet over schrijven, maar er was één zin die me bijgebleven is. Dyanne schreef: “doe wat je als kind leuk vond om te doen, want als kind doe je dingen ongedwongen en alleen omdat je het echt leuk vindt.” Dat was echt zo’n wauw-moment. Zo’n moment waarin de hemel opengaat, de zon op je neer straalt en engelen beginnen te zingen. Het had me aan het denken gezet en ik stelde mezelf de vraag: wat wil ik nu echt in/met mijn leven doen? Het antwoord was gelijk duidelijk: ik wilde schrijven. En dat ben ik toen ook gaan doen. Eerst als blogger, toen als tekstschrijfster voor een aantal tijdschriften en toen als schrijfster van mijn eigen boeken.

Wat houdt schrijven voor jou in?


Schrijven is voor mij een manier om mijn gedachten en alles wat er in dat hoofd van me rommelt op een rijtje te krijgen. Er gebeurt veel in dat hoofd van mij en ik merk dat ik in spraak niet altijd uit mijn woorden kom, maar op papier is dat anders. Dan vloeit het, dan vind ik een stukje rust en wordt alles ineens zo duidelijk.

Heeft het schrijven voor jou je leven veranderd?


Absoluut! Vooral in mijn jeugd. Dat warrige hoofd is niet naarmate ik ouder word erger geworden, maar heeft er altijd gezeten. Als kind kon ik me al enorm druk maken om alles wat er om me heen gebeurde. Door het van me af te schrijven, vond ik een stukje rust. Kon ik mijn frustraties kwijt, maar creëerde ik ook hele werelden die alleen in mijn hoofd bestonden. Ik klink nu een beetje gestoord, of niet…

Heb je naast het schrijven nog andere hobby’s?


Naast schrijven houd ik natuurlijk van lezen, maar ik houd ook ontzettend van dansen. Sinds kort ben ik er ook weer mee begonnen en ik vind het heerlijk. Ook ga ik zelf weer lessen geven – iets wat ik in mijn studententijd al deed. Het is de enige sport, die ik niet als sporten ervaar, maar waarbij ik hetzelfde gevoel krijg als bij schrijven. Volledige vrijheid.

Heb je nog schrijftips voor andere schrijvers?


Vind wat werkt voor jou. Ik ben altijd mega jaloers geweest op mensen die gewoon kunnen beginnen met schrijven, die naar een grasspiertje krijgen en gelijk barsten van de inspiratie. Ik ben dan niet, ik moet plotten, inspiratie moet mij vinden. En dat is niet erg. Maar pas toen ik realiseerde dat dat niet erg was, werd mijn schrijven ook een stuk beter.

Waarom raad je de lezers aan jouw boek te lezen?


Omdat ze awesome zijn. Hahah, nee grapje! Short Stories of a Single Girl is echt een heerlijke feelgood, zo’n boek dat je aan het eind wil knuffelen omdat het je zo’n lekker gevoel bezorgt. Toegegeven, soms wil je Sara een klap verkopen, soms wil je haar waarschuwen, maar vaak genoeg herken je precies haar gevoelens en is ze de vriendin die we allemaal hebben (of zijn).

Solliciteren als Beroep! is echt een boek dat maakt dat je (weer) zin krijgt in solliciteren. Je staat er niet alleen voor, en dit proef je door de manier waarop de experts je hun ervaringen vertellen: open, realistisch en met humor. Als je op zoek bent naar een andere baan, of je wil erachter komen wat bij je past, of je wil eindelijk die droombaan gaan veroveren, maar je hebt geen idee hoe je het moet aanpakken dan is dit zeker het boek voor jou!

Wil je verder nog iets kwijt aan de lezers?


Challenge jezelf en probeer eens een boek uit een ander genre (of van een andere aanbieder, er zijn meer aanbieders dan onze bolle, blauwe vriend, you know). Het zorgt voor verrassende uitkomsten. Zo las ik zelf nooit iets anders dan chicklit, tot ik een boek van Simone van der Vlugt las. Ineens was ik fan van misdaadthrillers. Zo verfrissend!

Nu wat minder serieuze vragen:

Koffie of thee?


Thee

Waar kun je je jouw snachts voor wakker maken?


Zoute popcorn (confession: daar sta ik soms echt middenin de nacht voor op)

Honden of katten?


Oeh lastig… Ik ben opgegroeid met honden, maar sinds ik Eddie heb, ben ik echt een catlady geworden #theobsessionisreal

Wat is je favoriete eten?


Bamisoep (telt dat als voedsel?)

Guilty pleasure?


Programma’s als Temptation Island en Keeping Up with the Kardashians. Het is zo’n slechte televisie, maar wel de ultieme vorm van ontspanning.

Favoriete film?


Dirty Dancing. Nobody puts Baby in the corner.

Wat is je favoriete eigenschap van een karakter?


Humor!
Heel erg bedankt dat ik je mocht interviewen Simone. Heel veel succes met je volgende boeken!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.