Interview met schrijfster Mariëlle Brouwer


Hoi Mariëlle! Fijn dat ik dit interview met je mag doen (al is het op je eigen blog).

Hoe gaat het met je? 

Ja, prima. Alleen een beetje zwanger van een tweeling.

Zou je jezelf eens willen voorstellen aan de lezers? 

Ik ben Mariëlle Brouwer (Tax). Ik ben deze blog dus ooit begonnen, lang geleden, toen ik nog voor de lol schreef. Op dit moment ben ik 30, getrouwd met Marc en wonen we in een Brabants dorp met hond Lars, kat Don en een tweeling in mijn buik. Ondertussen heb ik 3 boeken op mijn naam staan, in het genre Contemporary New Adult wat op dit moment erg aan het opkomen is in Nederland.

Je hebt de serie Structure geschreven. Kun je ons vertellen waar de boeken over gaan? 

De serie gaat over de band Structure, vandaar de serie naam. In de band zitten 4 jongens, die allemaal hun eigen rol hebben binnen de groep. Mika is de zanger en ritmisch gitarist, Noah is de drummer, Sil is de bassist en Daan is de lead gitarist.

De eerste twee boeken gaan over Mika en deel 3 gaat over Noah. Er komen nog een deel 4 en 5.

De boeken gaan over de weg van de band en hoe zij omgaan met het volwassen worden en alles een plekje geven in hun leven. Trauma’s van vroeger komen omhoog en daar moet mee worden omgegaan, maar ook problemen van het heden.

Maar wat inspireerde je tot het schrijven van deze verhalen?

Ik schrijf al jaren, maar eigenlijk altijd YA. Langzaam kwam ik erachter dat ik dit wel kon, maar ik wilde meer. Zelf zat ik inmiddels ook in de NA fase van mijn leven en ik gaf mijn personages steeds te volwassen problemen. Daarbij wilde ik gewoon ook de drempel over en seksscenes schrijven. Ik kwam erachter dat in Amerika hier een heel genre voor was. Geen Harlequin romannetjes, want dat is zo niet mijn ding, maar echt een verhaal waar toevallig gewoon iemand een keer seks in had. Waar niet alleen maar wordt gepraat over harde wasbordjes en stevige piemels. Want dat is om te kotsen.

Verhalen waar het meer draaide om het verhaal en de personages dan om seks en hete vrouwen en mannen. Dat wilde ik ook. En dus begon ik tussendoor een beetje aan Structure te schrijven. Maar dat vond ik zo leuk, dat ik het heb uitgebreid tot een echt verhaal.

Hoe zijn jouw personages tot stand gekomen? 

Dit klinkt vet schizofreen, maar Mika wandelde mijn hoofd binnen. Ik ben net zo’n patiënt waarbij alle personages in haar hoofd leven en hele gesprekken met elkaar en soms ook met mij voeren. Mika is stiekem mijn ultieme vriendje en de rest van de band hoort er gewoon bij. Ik kan er niks anders van maken, sorry.

Beschrijf de serie in 6 woorden. 

Sexy, Stoer, Lief, Bands, Lekker, Traumatisch

Elke personage is natuurlijk een deel van je, maar aan wie ben je het meest gehecht?

Mika. Meest makkelijke vraag ooit xD

Je bent nog bezig met het schrijven van een boek, maar weet je van tevoren al hoe een boek gaat eindigen? 

Ja, dat is meer het probleem van het genre. Meestal is het een happily ever after. Nou, moet ik zeggen dat ik wel echt alleen weet hoe ik begin en waar ik naartoe wil. Alles ertussen is een zwart gat en moeten de personages vertellen.

Je bent een Indie Writer, hoe voelt dat voor jou? Kun je uitleggen wat dat voor jou betekent?

Het betekent dat ik ultieme vrijheid heb in mijn boeken. Ik maak zelf de verhaallijn uit en die hoef ik niet aan te passen naar de wensen van wat een uitgever denkt dat goed verkoopt. Ik kies mijn eigen titel en hoef hem niet aan te passen naar een cheesy gevalletje als Blinde liefde of iets dergelijks.
Verder maak ik mijn eigen covers, die ik dus zelf uitkies en waar ik bewust heb gekozen om geen halfnaakte man op te zetten zoals bij de meeste boeken in het genre. Dit maakt het wel minder herkenbaar als New Adult, maar mijn covers slaan heel duidelijk op mijn personages en in mijn hoofd past dit bij de serie. Terwijl als ik bij een uitgever zou zitten, zij mij een cover, met geluk 2, laten zien en dat is hem dan. Het verhaal is toch echt mijn kindje en dan wil ik er graag ook alles over te zeggen hebben.

Ik zou het ook niet fijn vinden als iemand anders mijn zoontje of dochtertje aan zou kleden en zeggen: zo, dit is hoe hij/zij de komende tien jaar gekleed moet zijn.

Nu zijn de boeken echt een stukje van mij. Stuk voor stuk. En ik sta achter elk deeltje. De cover, de verhaallijn, de titel. Zelfs het binnenwerk.

Graag zou ik je wat beter willen leren kennen. Wat is je favoriete boek uit je jeugd?

Ik las als kind altijd Romana en Ragebol en de babysittersclub.

Wanneer besefte je dat je een schrijver wilde worden? 

Mijn droom was echt al vanaf dat ik 8 was, dat ik graag in de boekhandel wilde staan. Al was het maar met 1 boek.

Wat houdt schrijven voor jou in?

Schrijven is voor mij voornamelijk ontspanning. De verhalen in mijn hoofd moeten eruit en dit is een manier om het te doen.

Heeft het schrijven voor jou je leven veranderd?

Ja. Ik ben nu veel meer bezig met boeken en met het schrijven. Waar ik vroeger de verhalen een beetje fantaseerde en veel tv keek, schrijf ik nu veel meer uit en kijk praktisch geen tv meer.

Heb je naast het schrijven nog andere hobby’s?

Lezen, muziek luisteren en wat creatieve dingetjes, die steeds wisselen.

Heb je nog schrijftips voor andere schrijvers?

Blijf schrijven en vraag eens aan professionele schrijvers wat ze ervan vinden. Verder voor mensen die graag uit willen geven, overweeg eens om Indie te gaan en het lekker in eigen handen te houden.

Waarom raad je de lezers aan jouw boek te lezen?

Omdat Mika een schatje is. Nee. Het genre moet je sowieso liggen. Als je liever een goede thriller leest, dan raad ik je niet aan mijn boek te lezen. Wanneer wel? Als je houdt van romantiek, diepere personages en boeken die lekker weglezen. Dan zit je bij mij goed.

Wil je verder nog iets kwijt aan de lezers?

Geef Indies wat meer de kans. Er zitten echt hele goede boeken tussen!

Je boek is te koop bij the blacksheep indie, hoe ben je daar terecht gekomen?

Ik zag Simones berichtjes op Instagram en besloot om haar eens een berichtje te sturen met wat ze in hemelsnaam doet. Toen bleek het een platform te zijn voor Indie auteurs.

Nu wat minder serieuze vragen:

Koffie of thee?

Thee, koffie is echt te smerig.

Waar kun je jouw ‘s nachts voor wakker maken?

Dat ligt eraan. Soms boerenkool, soms spaghetti, soms een super frikandel speciaal. Maar soms ook liever niet.

Honden of katten?

Honden. Ik vind katten ook heel leuk, maar honden lijken op een of andere manier blijer met jou dan de kat. Het is dat het veel onderhoud is, dus als Lars er genoeg van heeft, is het hier even klaar. Maar honden zijn wel veel leuker!

Wat is je favoriete eten?

Boerenkool met Unox rookworst.

Guilty pleasure?

Vieze boekjes? M/M? Geen idee

Favoriete film?

Robin Hood, Prince of Thieves

Wat is je favoriete eigenschap van een karakter?

Noahs bijdehante opmerkingen.

Heel erg bedankt dat ik je mocht interviewen Mariëlle. Heel veel succes met je volgende boeken!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.