Interview met boekenblogger Emmy van Ruijven


Hoi Emmy! Fijn dat ik dit interview met je mag doen. Hoe gaat het met je?

Hoi hoi! Prima. Lekker druk met vanalles.

Je bent de eigenaar van Zonenmaan en de bekendste blogger in de Youngadult/boekenwereld. Hoe voelt dat voor jou?

Ik vind het een beetje lastig om voor te stellen dat ik de bekenste ya boekblogger zou zijn… Ik vind het heel tof dat ik een bijdrage kan leveren aan het vinden van toffe nieuwe boeken en dat mensen mijn blog graag bezoeken. En het heeft mij toffe kansen opgeleverd en fijne vriendschappen. En dat is goud.

Hoe kwam je op de naam van zonenmaan?

In het eerste jaar op de kunstacademie moesten wij een blog opstarten waar wij ons proces op bij zouden houden. Ik was toen behoorlijk into spiriwiri dingen en ik heb altijd een fascinatie met de maan gehad, dus ik besloot even wat te verzinnen; zon en maan. Ik begon trouw blogjes te schrijven en ook mijn twitternaam werd zon en maan. Tegen de tijd dat ik doorgroeide tot boekblogger, was ik zo aan de naam gehecht en was het zo’n onderdeel van mij, dat ik er geen afscheid van kon nemen. Ik besloot er een uniek sellingpoint van te maken.

Hoelang ben je al bezig met bloggen?

Boekbloggen zo’n zes tot zeven jaar, daarvoor blogde ik dus ook al, maar dan over persoonlijke dingen.

Wat vindt jij het leukste aan het bloggen? En het minst leuke?

Het leukst vind ik de interactie met lezers, al kan dat ook wel eens heftig zijn soms; alles wat je doet wordt onder een vergrootglas gelegd en het is soms lastig om daar afstand van te nemen. Verder heb ik echt fantastische kansen gehad dankzij het bloggen en hele mooie en fijne mensen ontmoet. Mijn beste vriendinnen zelfs!

Je doet vaak interviews met auteurs. Ben je daar wel eens zenuwachtig voor?

Jazeker! Maar gezonde spanning is altijd goed; het geeft aan dat het iets voor je betekent. Ik vind het vooral heel erg leuk en een echte eer dat ik zulke toffe auteurs mag ontmoeten!

In welke talen lees je allemaal? En welke lees je het liefst?

Nederlands en Engels. Het liefst lees ik Nederlands; dit is mijn moedertaal en gaat mij het beste af. Daarnaast vind ik het ook heel belangrijk om via boeken meer over taal te leren. Engels lees ik ook graag, hoor, maar dan vooral de boeken die hier niet uit zullen komen.

Je bespreekt veel verschillende onderwerpen op Zonenmaan. Welke is je favoriet?

Boeken? Ik vind recensies schrijven heel erg leuk, maar ook columns met mijn mening over boeken… Of blogposts waarin ik dingen uitleg, of dit nou over boeken is, of over spirituele thema’s, wat ik ook een tijd heb gedaan. Uitleggen, daar hou ik van!

Er verschijnen veel recensies. Wat vind jij persoonlijk het belangrijkste om duidelijk te maken in een recensie?

Waarom een boek iemand aan kan spreken. Als ik een boek stom vind, betekent het niet dat het een slecht boek is, alleen dat het niet mijn boek was. Iedereen heeft een andere smaak. Daarnaast probeer ik erg op metaniveau te werken; waarom zullen jongeren dit boek leuk vinden?

Heb je als blogger wel eens gehad als je een boek las en het niets vond dat je hem hebt weggelegd?

Ja, maar zelden. Ik probeer een boek altijd uit te lezen.

Wat is voor jouw echt een no go in een boek?

Phoe.. Ik denk dat elk onderwerp in een bepaalde mate interessant of boeiend kan zijn. Taboes kunnen via literatuur namelijk bespreekbaar gemaakt worden. Er zijn natuurlijk dingen die mij minder aanspreken, zoals de eeuwige liefdesdriehoek, of wanneer vrouwen hulpeloze schepsels zijn… En politiek incorrecte inhoud is ook wel een dingetje, dat kan ik of echt geweldig vinden, of echt verschrikkelijk.

Heb je wel eens door een boek gehuild?

Jazeker. #noshame

Wat is je favoriete genre?

Urban fantasy (en YA natuurlijk). Ik hou van het idee van onze wereld met een magisch element, omdat ik dan kan dagdromen dat ik er zelf onderdeel van ben.

Je hebt al zoveel boeken gelezen. Heb je een favoriet personage dat je graag ziet? En wat vind je echt geweldig in een verhaallijn?

Ik hou van sterke vrouwen, of vrouwen die een sterke ontwikkeling doormaken en zichzelf leren te waarderen. Ik hou ook van nerdy personages, misschien dat de hoofdpersoon uit mijn eigen boek ook een beetje nerdy is.

En qua verhaallijnen… Tja.. Ik hou van verrassingen? Al is dat natuurlijk moeilijk… Soms vind ik het overigens ook heel fijn om zo’n YA boek te lezen wat vol tropes zit, maar wat me echt zo’n nostalgisch gevoel geeft!

Wat is het grootste dat je hebt bereikt sinds je blogs schrijft?

Ik heb een boek mogen illustreren <3

Wat is nog een grote droom als blogger?

Ik hoop mijn eigen boek af te maken en uit te mogen geven. En te illustreren, natuurlijk.

Waar ben je het meest dankbaar voor?

De vriendschappen die ik dankzij het bloggen heb gekregen. En het vertrouwen van uitgevers en andere bedrijven in mijn kunnen.

Wat is je favoriete jeugdboek?

Harry Potter.

Wat is nu je favoriete boek?

Harry Potter.

Wie is je all-time favoriete karakter?

Ja jeetje. Heb ik niet hoor, ik hou van heel veel personages.

Nu wat minder serieuze vragen:

Hou ik van!

Als een kristallen bol je de waarheid over je jezelf, je leven, de toekomst of iets anders zou zijn, wat zou je willen weten?

Of ik ooit mijn eigen boek in de kast heb staan. (En wat andere dromen, maar dat durf ik niet aan de kristallen bol te vragen) 😉

Als je een Disney kon zijn, welke zou je dan kiezen?

Merida uit Brave, ik heb de looks al. En stiekem ook al de jurk.

Als je iemand kon veranderen in een dier, welk dier zou je dan kiezen en wie zou je veranderen?

Phoeeeeeeee…. De buurvrouw in een regenworm, zodat ze niet meer zo veel kan klagen?

Als je de rest van je leven kon doorbrengen op een andere planeet, zou je het dan doen?

Zijn er andere mensen op die planeet? Geen boeken? Hell no.

Heel erg bedankt dat ik je mocht interviewen Emmy. Heel veel succes met Zonenmaan.

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.