Writerslife: uitgeefplatform Pumbo

De schrijvers onder ons zullen het misschien wel weten: ik geef mijn boeken uit met behulp van uitgeefplatform Pumbo.
Maar wat is nu een uitgeefplatform en wat verwacht je daarvan?

Je hebt veel verschillende uitgeefplatforms en ik kwam uiteindelijk uit bij Pumbo.
Ik deed research over Printing on Demand bij Pumbo, aangezien ik geen groot investeringskapitaal heb gespaard om oplages te laten drukken en naar het centraal boekhuis te slepen. Daarbij ben ik beginnend en ik ging er niet vanuit dat mijn paperback meteen 100x over de plank zou gaan.

Natuurlijk word je boek bij Pumbo altijd “goedgekeurd”. Pumbo is namelijk geen uitgever, maar een platform. Zij investeren geen geld in je, dat doe je zelf. Het enige dat zij voor je betekenen is een goede service (hier later meer over) en een distributiekanaal naar het centraal boekhuis. De rest doe jij zelf.
Daarvoor houden ze een x bedrag in op jouw verkoopwinst.

Pumbo zorgt dat zodra jouw boek is gepubliceert bij hen en het besteld wordt via het centraal boekhuis, dat jouw boek gedrukt wordt en opgestuurd naar de juiste boekhandel/biblion/bol. Daar hoef jij niets meer aan te doen.

Dat klinkt leuk, denk je misschien. Maar wat doen ze nou precies?
In deze post vertelt Melanie wat je eerst zelf allemaal moet doen.

Nu is je ebook gereed en heb je die overal gepost. Klaar voor preorderen. Je hebt een cover geregeld, promotiemateriaal en je boek is nagekeken door een redacteur. Ook staat je boek helemaal in het goede format. En dan? Hoe krijg je die paperback?

Daar komt Pumbo:

Home

Pumbo

Als eerste maak je een account aan op de website. Joh, die had je niet zien aankomen. En dan krijg je een heel bord te zien, waarin je je boek kunt zetten. Je krijgt het al spaansbenauwd. Geen nood.

Pumbo heeft een prachtige blog waarin zij alles precies uitleggen. Stap voor stap wat je moet doen.

Als eerste is er een pagina waarop precies staat beschreven hoe jij je boek moet opmaken. Want 100% zeker dat niet alles in deze post door jou is gedaan. Zeker de eerste keer niet. In het leercentrum vind je artikelen over boek opmaak, covers en veel meer.

Als je al deze stappen hebt doorlopen, kun je je boek uploaden. Je doet dit in je eigen dashboard. Als eerste vul je alle gegevens in. Welk formaat boek wil je, welk papier, maar natuurlijk ook hoeveel bladzijdes en alle bijbehorende informatie. Je kunt gewoon elk vakje invullen, zo vergeet je niets. Super makkelijk.

Vervolgens kun je je manuscript oftewel je binnenwerk uploaden en natuurlijk ook je cover.

Klaar!! Denk je nu. Maar dat is niet zo. Huh, wat?

White Ceramic Teacup With Saucer Near Two Books Above Gray Floral Textile

Service

Ik zou nog terugkomen op de service. Nou, hier is hij dan. Je hebt alles geupload, maar dan is het niet meteen goed. Nee, dan komt de service van Pumbo – waar ik echt heel tevreden over ben – om de hoek kijken.
Zij bekijken of je cover het juiste formaat heeft.

Ja uh, dat weet ik toch al, want ik heb dat goed uitgemeten in mijn programma/mijn vormgever heeft hier goed opgelet.

Ja, dat zal allemaal wel. Maar ze kijken even voor je of het toch allemaal klopt. Of je letters niet te dicht op de vouw- of snijranden zitten. Vinden zij dat het wel een beetje krap wordt, krijg je een mailtje of je hiernaar wil kijken.
Het blijft jouw keus om het aan te passen. Je bent tenslotte Indie en het is jouw boek.
Het is meer een extra controle en een tip dat het misschien wel handig is. Als jij zegt: ik vind het wel best zo, dan geef je goedkeuring en doen ze braaf wat jij wil. Ik, daarentegen, vind het erg fijn dat ze het nog even bekijken, want ik wil wel dat mijn rugtitel bijvoorbeeld goed leesbaar is en niet half wegvalt door een vouwlijn naar de achterkant.

Ditzelfde doen ze ook met je manuscript. Ze checken of je niet per ongeluk bent vergeten om een klein plaatje in zwart-wit te zetten. Of al je links wel kleurloos zijn, want tjah… voor kleurenprint betaal je extra en of een link nu blauw of zwart is in een paperback… dat maakt niks uit.

Als alles dan perfect is, kun je je prijs gaan bepalen. Standaard staat die op 19,95 euro, maar je kunt er van alles van maken. Er is maar 1 eis en dat is zorgen dat je bij alle 3 de winkels (boekenbestellen.nl – centraal boekhuis – bol.com) winst maakt. Want je kunt geen geld bijleggen bij de verkoop. Eigenlijk hoef je alleen naar bol.com te kijken, want zoals je weet vragen die de meeste korting. Want tjah bol is heel belangrijk… vinden ze zelf. Zie deze post.

Als laatste kun je aangeven of je het boek prive wil houden (hoef je dus ook geen prijs te bepalen), het alleen via boekenbestellen beschikbaar wil stellen (de website van pumbo zelf) of ook via het centraal boekhuis. Dit klik je dan aan. Kies je voor optie 3, dan staat het boek binnen een paar dagen op alle webwinkels.

Golden cup and basket with books

Er is iets mis gegaan

Ergens is iets mis gegaan… Je boek komt niet door bij bol… er staat een foutje op de website van libris enz…
Je mailt naar Pumbo en serieus… ze kijken het voor je na…
Dat noem ik nog eens service.

Ik vind het grote voordeel van Pumbo als uitgeefplatform dat ze je helpen bij het bekijken van je cover en binnenwerk. Als er iets mis is, kun je altijd bij hen aankloppen en als een foutje niet helemaal lukt bij je… dan helpen ze je daar ook mee.

Dus als iemand aan mij vraagt, waar hij of zij het beste zijn paperback kan uitgeven, dan roep ik heel hard: ga naar Pumbo.

 

DunTax
0
Follow:
DunTax
DunTax

Mariëlle blogt hier als lezer, kijker en schrijver. Verder vertelt ze over haar leven als tweelingmama. Ook is zij schrijver van de New Adult-serie Structure en staat ze drie dagen per week voor haar SBO-klas.

Find me on: Web | Twitter | Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge