Writerslife: titels

Hoe kies ik een titel?

Titels… Het schijnt nogal een ding te zijn onder de schrijvers. Hoe kies je een titel? Wat past er bij je boek? Kies ik er één die Nederlands of Engels is?

Het is lastig dat ben ik met je eens. Maar wat kun je doen? Als je een Engels boek schrijft, dan kies je een Engelse titel. Het zou vreemd zijn als je een Nederlandse zou uitkiezen. Maar hoe zit het dan als je een titel neemt als je in het Nederlands schrijft. De schrijvers onder ons zijn allergisch voor Engelse titels die voor Nederlandse boeken worden gebruikt. Maar wat wel gebeurd is: dat er Nederlandse woorden zijn die ook Engels zijn. Dus wil je dat? Dan is je probleem bij deze opgelost. Zoek naar deze woorden op het internet, maar zorg wel dat het bij elkaar past.

Het is ook handig om te kijken naar wat voor genre je schrijft. Je kunt moeilijk een titel gebruiken die voor fantasy bestemd is, gebruiken voor een thriller. Of een romance titel gebruiken voor sci-fi. Kijk daarom heel goed naar wat je schrijft en ga daarop je titel baseren. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn zelfs schrijvers die maar één woord gebruiken en dat is prima. Zorg dat het niet te moeilijk is om uit te spreken, want daar kunnen mensen overvallen.

Daarbij moet je ook nog letten op serietitel en boektitel. De serietitel gebruik je dus de hele serie lang deze zal niets veranderen, zelfs niet als je 15 boeken hebt geschreven. De boektitel is de gene die continu veranderd.

Kies je anders je titel? Vertel me hoe?

0
Follow:
Melanie van Garderen
Melanie van Garderen

Melanie blogt hier als lezer, kijker en schrijver. Ook is zij schrijver van de Thriller Cyanide

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge