Writerslife: hoe zit het met details?

Hoe zit het met details?

Wat je niet moet vergeten is om de vijf zintuigen te gebruiken.
Proeven.
Zien.
Ruiken.
Voelen.
Horen.
Beschrijf wat je personage ziet, ruikt of voelt. Het beeld wat je

dan creëert wordt hierdoor realistischer. Nu moet je het ook niet gaan voorkauwen met details, waardoor de lezer zelf niet meer na hoeft te denken. Zoek een goede balans en blijf daarbij.

Person Holding Black and Orange Typewriter

Je schrijft een verhaal over piraten, wat kenmerkend is dat ze zwaarden bij zich dragen, messen of eventueel een ooglap dragen. Benoem dit dan ook. Niet letterlijk, maar schrijf er omheen. Maar vergeet niet dat deze piraat dat ooglapje heeft.

Hetzelfde geldt voor dieren. Ik, zelf, maak geen gebruik van dieren in mijn verhaal en daar is maar één reden voor. Ik vergeet ze en dat hoor ik van meerdere schrijvers. Het is heel leuk een hond in je boek, die je Booboo noemt, maar wat je merkt is dat twintig hoofdstukken verder Booboo is verdwenen en dat je hem na een aantal keren niet hebt gevoerd, waarschijnlijk dood in de hoek ligt. Maak voor jezelf heel goed de keuze of je daar gebruik van wilt maken.

Tattoos… Ik heb mezelf er een aantal op betrapt dat ik vergat te beschrijven dat mijn personages tattoos hadden. Het is een belangrijk detail, vooral omdat het vaak een belangrijke betekenis voor je karakter is.

Littekens vergeten veel mensen ook te beschrijven. Je hebt het misschien ergens in hoofdstuk twee benoemd dat Pietje een litteken op zijn onderbuik heeft. En tien hoofdstukken later trekt hij opeens opnieuw zijn shirt uit en benoemt dan het litteken niet, das raar, want het is wel een belangrijk detail. Benoem het dan opnieuw. Bijvoorbeeld als in: dat je vrouwelijke personage het niet afschrikt of je laat haar vinger er overheen glijden.

Wat ik overigens erg belangrijk vind is de geur van je personage. Hoe ruikt hij of zij. Ik had in het begin heel wat moeite om dit te bedenken, maar ik vond een website die ik nu met jullie ga delen.
Geuren website.

En als je personages roken, vergeet dan niet dat ze af en toe een sigaret opsteken.

Succes!

0
Follow:
Melanie van Garderen
Melanie van Garderen

Melanie blogt hier als lezer, kijker en schrijver. Ook is zij schrijver van de Thriller Cyanide

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge