Writerslife: covers

Hoe kies je een cover?

Je kijkt wat het beste bij je verhaal past. Als je een thriller schrijft, kies je geen cover die geschikt is voor een roman. En omgekeerd. Je houdt het herkenbaar.

Je hebt een mooi plaatje gevonden en nu? Kijk goed hoe het zit met de copyrights. De wet in Nederland over copyright is erg strikt en wordt nageleefd. Lees deze wet dan ook goed door.
Een andere tip: als je iets wilt gebruiken en dit is niet te koop vraag de eigenaar om toestemming en bewaar deze bevestiging als er toch iets vervelend gebeurt.
Maar je vindt bijvoorbeeld een eventuele mooie cover die je moet betalen. Via Pumbo is het zo dat je foto’s kunt kopen bij Shutterstock. Je geeft in een email aan met een link welke je wilt hebt en koopt deze.
Wat veel mensen vergeten is dat je zelfs op de copyright van je gebruikte lettertypen moet letten. Ook deze zijn gemaakt door mensen en kunnen hiervoor geld vragen als ze erachter komen dat je ze zonder toestemming hebt gebruikt.

Als je hem zelf maakt is het belangrijk om erop te letten hoe groot deze moet worden. Je moet ruimte overlaten voor je streepjescode en ISBN nummer. Op internet kun je bekijken wat de formaten voor een cover zijn, zodat je aan het einde niet te veel hoeft aan te passen.

Je kunt eventueel foto’s gratis gebruiken via:
Pixabay
Pexels

Betaald:
Shutterstock

Overigens is het zo dat je pas aan het einde het formaat van je rug kunt bepalen, aangezien er een kans is dat je nog bezig bent met editten.

Succes met het maken van je cover!

0
Follow:
Melanie van Garderen
Melanie van Garderen

Melanie blogt hier als lezer, kijker en schrijver. Ook is zij schrijver van de Thriller Cyanide

4 Comments

 1. 23 May 2018 / 05:38

  Ik hou totaaaaaaal niet van stockfotocovers, maar dat is natuurlijk de vormgever/illustrator in mij die veel liever speciaal ontworpen kaften ziet met beelden die speciaal gemaakt zijn op de inhoud van het boek.

  • Melanie van Garderen
   Author
   2 June 2018 / 07:15

   Jaaa snap ik helemaal, maar ieder zijn ding, toch? Ik moet eerlijk bekennen dat ik veel liever stockfotocovers zie, haha. Maar dat komt misschien ook omdat ik geen vormgever ben. Misschien komt ooit de dag dat ik er wel één neem! 😀

  • Marielle Brouwer
   3 June 2018 / 10:44

   Ik vind fotos over t algemeen mooier. Maar ik vind het niet mooi als gewoon alleen een standaard foto wordrt gebruikt zonder verdere bewerking. Dus kaa zonder enige belichting of wat dan ook. En ik vind t niet mooi als je de cover op weet ik hoeveel andere boeken terugvind.

   • 4 June 2018 / 06:46

    Foto’s kunnen inderdaad prima & zijn heel mooi, maar dan nog heb ik liever foto’s die echt speciaal gemaakt zijn voor het boek. Het lukt ook niet iedereen om een stockfoto mooi te bewerken… En de personages die men vaak kiest passen meestal totaal niet bij het beeld wat ik krijg bij het lezen. Daar kan ik me zo aan ergeren. hahaha. Vormgever zijn is een voordeel en soms ook een nadeel, omdat je elke kleine fout gaat zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge