Interview met Simone Lucchesi over TBSI

Hoi Simone!

Deze keer gaan we het hebben over Theblacksheepindie. Een super initiatief voor auteurs die via jouw platform hun boek willen verkopen.

Je bent dit platform anderhalf jaar geleden begonnen, waarom heb je besloten dit te doen? Je richt je puur op Indie Writers, waarom kies je daar bewust voor?

Het self-publishing platform The Black Sheep Indie is in 2016 opgericht, maar het idee om als self-publisher, oftewel Indie, aan de slag te gaan begon eigenlijk al veel eerder. In 2014 was ik aanwezig op een studiedag van de Schrijversacademie en volgde ik een masterclass over self-publishing. De spreekster was een vrouw die een boek geschreven had over de zeldzame vorm van ADHD van haar zoontje. Het idee om dat boek te schrijven ontstond toen ze maar weinig boeken kon vinden die dat onderwerp aansneed. Dus besloot ze haar bevindingen, tips en adviezen zelf op te schrijven.

‘If you don’t see the book you want on the shelf, write it yourself’ – Beverly Cleary

Omdat ze schreef over een zeldzame vorm van ADHD wist ze dat de markt klein zou zijn, een grote uitgeverij zou haar boek waarschijnlijk niet oppikken omdat het, commercieel gezien, niet aantrekkelijk genoeg zou zijn. Voor haar dé reden om haar boek zelf uit te geven. Ze kende de markt en de doelgroep omdat zij er deel van was en wist door haar eigen ervaring precies waar ouders hulp bij konden gebruiken. Dat is wat haar boek tot een succes maakte.

Mijn aandacht was gegrepen! Maar hoe langer ze vertelde, des te meer ik besefte dat je als zelfstandig auteur best veel self moet kunnen doen, met name op marketing en verkoopgebied. Ik hoorde in de zaal een paar mensen lichtjes naar adem snakken. ‘Nou dan houdt het voor mij dus op…’, werd er gefluisterd. Jammer, want waar teleurstelling van hun gezicht te lezen was, was bij mij verwondering te zien. Er ging een lampje ging branden. Wacht eens even, dacht ik. Is dat niet waarvoor ík gestudeerd heb? Ik heb door mijn studies in Marketing Management en Consumentengedrag & eBusiness altijd al een voorliefde gehad voor alles wat online gebeurt en ben altijd nieuwsgierig geweest naar “waarom men koopt.” Ik kon dit wel, en nog beter, ik kon ze helpen hun – en mijn eigen – schrijfdromen te realiseren! Ik kon ze ondersteunen bij dat “moeilijke” stukje en me richten op zelfstandige auteurs, mensen die in hun eigen kracht geloven, het mooiste self-made product op de markt willen brengen en dat alles ZELF willen doen.

Wat is je visie voor TBSI?

Mijn marketingdocent heeft me altijd geleerd dat je groot moet durven dromen om groot te worden. Met dat in gedachte: met The Black Sheep Indie wil ik de grootste aanbieder worden van selfpublished boeken. Ik wil een revolutie in gang zetten en laten zien dat het niet uitmaakt waar het boek vandaan komt, als het maar goed is.

Het staat al kort beschreven op de website, maar je eens kort de stappen beschrijven hoe je bij de TBSI naar binnen kunt stappen?

Heel simpel, door contact met me op te nemen. Ik houd van een transparante en laagdrempelige samenwerking; een waarin je mij persoonlijk kan spreken en waarin je jouw verhaal kan doen. Je kan via de site een profiel aanmaken en er op rekenen dat ik je binnen een paar dagen een mailtje stuur voor een kennismakingsgesprek. Ik leer je graag kennen en bespreek hoe je boek tot stand gekomen is, wat je doelstellingen zijn en waarin The Black Sheep Indie je kan ondersteunen. The Black Sheep Indie is zeker geen uitgeverij, die  tegen schrijvers zegt: jij wel, jij niet. Wij geloven dat iedereen een verhaal te vertellen heeft en dat het voor iedereen mogelijk moet zijn om uit te geven. Wij willen jou die plek bieden en vertellen je daarom niet hoe jij je boek moet schrijven of wat je wel en niet moet schrappen. We vertellen je dit niet, omdat we geloven in de kracht van indie-auteurs en vertrouwen op de wetenschap dat een auteur altijd het beste product op de markt wilt brengen. Hoe weten we dat? Omdat ook wij, als distributieplatform, een belangrijke bijdrage leveren aan het in omloop brengen van kwalitatief goede boeken. Het moet niet uitmaken waar het boek vandaan komt, als het boek maar goed in elkaar zit. Door een betere controle bij de deur, zorgen wij hier samen voor! Voor publicatie vinden we daarom wel belangrijk om het manuscript te lezen. Niet omdat we vinden dat je het boek niet mag uitbrengen of omdat we er geen heil in zien, maar omdat we samen willen zorgen voor succes.

Waar komt de naam TBSI vandaan?

The Black Sheep Indie is een ironische naam. Ik wist toen ik het oprichtte dat ik het woord indie erin wilde hebben, dit staat voor independent, onafhankelijk, want dat zijn we. De ironie zit ‘m in dat zwarte schaapje. Want waar de één zou zeggen: een zwart schaap is iets negatiefs, zie ik het juist als iets positiefs. Tussen al die witte schaapjes, is het dat zwarte schaapje dat eruit springt, dat het anders doet. Dat je onthoudt! De indies van The Black Sheep Indie zijn allesbehalve (de negatieve) zwarte schaapjes. Ze zijn vechters die – terecht – in hun eigen kracht geloven en gekozen hebben voor de vrijheid om hun Werk uit te geven op hun eigen manier. Ff lekker anders! Maar let wel, indies zijn serieus over hun vak. Ze schrijven omdat ze van schrijven houden en publiceren omdat ze hun boeken het waard vinden om gelezen te worden. En door serieus en professioneel te zijn, vinden ze het niet nodig dat een uitgever hun boeken eerst moet “keuren”, voor deze heel misschien worden gepubliceerd. Die mentaliteit zorgt ervoor dat schrijvers niet alleen de vrijheid hebben hun eigen boeken op de markt te brengen, maar verplicht schrijvers het béste boek op de markt te brengen. Een doelstelling waar The Black Sheep Indie 100% achterstaat en maar al te graag aan wilt bijdragen.

Waarom moet je als lezer bij TBSI kopen in plaats bij een platform als Kobo?

Omdat schrijvers bij The Black Sheep Indie meer royalty’s aan hun boeken overhouden en met dat geld nog meer prachtige boeken op de markt kunnen brengen. Ik ben zelf schrijver en weet hoeveel tijd, moeite en ook geld er in het uitgeven van een boek gaat zitten. Het is daarom ook altijd mijn nummer één prioriteit geweest om ervoor te zorgen dat indie-auteurs beloond worden voor hun werk. Zij hebben immers het werk geleverd. Daarom gaat het merendeel van de royalty’s bij The Black Sheep Indie naar de auteur. Persoonlijk vind ik dat elk platform dit als doelstelling zou moeten hebben, maar helaas geldt dat niet voor alle platforms. En dat is jammer! Het maakt echt niet uit of je een boek bij The Black Sheep Indie of bij een andere aanbieder bestelt, als lezer krijg je hetzelfde boek, maar als je vindt dat jouw favoriete auteur ook echt wel genoeg mag verdienen om zijn schrijven door te kunnen zetten dan is dit wel het overwegen waard.

Wat zijn je toekomstplannen voor TBSI?

Oh, the sky is the limit! De mensen die The Black Sheep Indie op Instagram volgen, hebben al sneak peaks gekregen van de volgende stappen. We gaan namelijk binnenkort naast eBooks ook fysieke boeken aanbieden, om zo elk soort lezer te kunnen verblijden met deze heerlijke reads. Ook willen we uitbreiden richting merchandise, en voor auteurs willen we ontmoetingsplek worden waar talent samenkomt en waarbij je maar één pagina hoeft te bezoeken voor het van a-z uitgeven van je boek. Mijn uiteindelijke droom is om de allereerste boekenwinkel te openen dat enkel self-pub boeken verkoopt. Heerlijk de hele dag tussen boeken staan, wie wilt dat nou niet?

Waarom heeft de TBSI een .com en geen .nl?

Uiteindelijk wil ik ook heel graag boeken uit het buitenland gaan aanbieden. Zo kreeg ik laatst een aanvraag uit Cuba en wilde een vrouw haar boek via mijn platform distribueren. Supergaaf, maar op dat punt zijn we nog niet. Maar wie weet, ooit en dan is .com toegankelijker.

Lees je als eigenaar van dit platform alle boeken die op de website komen?

Absoluut! Enerzijds omdat ik geloof dat we kwaliteit moeten aanbieden en daar een vorm van controle op zijn. Anderzijds, ik doe ook de promotie van de boeken en dan moet ik wel weten waar het overgaat, welk soort lezer er mega blij van wordt en welke passages geweldig zijn om als sneak peak te delen.

Wat houdt het voor jou in om Indie Writer te zijn?

Indie zijn betekent voor mij vrijheid en onafhankelijkheid. Ik heb altijd geweten dat ik ondernemer wilde zijn; zelf kunnen bepalen wanneer ik werk, hoe ik werk, waaraan ik werk. Ik heb een hele tijd in loondienst gewerkt, maar kon er nooit echt mijn draai vinden. Maar sinds ik volledig zzp’er ben, merk ik dat ik echt op mijn plek ben. Het geeft me een stukje vrijheid die ik niet meer zou willen inruilen. Indie zijn betekent voor mij hetzelfde. Je bent dan ook ondernemer en jouw boek, is jouw product. Je hebt de vrijheid om een product op de markt te brengen waar je volledig achterstaat, en doet er dan ook alles aan om er het beste product van te maken.

Wat vind je het moeilijkste aan het eigenaar zijn van TBSI?

Het moeilijkste is dat ik teveel ideeën heb en doelstellingen die ik wil bereiken. Ambitie is één ding, maar ik heb wel echt moeten leren om pas op de plaats te maken. Je kan beter één concept heel goed uitwerken, dan van alles een beetje doen. Zo wil ik het liefst nu al aan merchandise beginnen, omdat ik het zelf leuk vind, maar daar zijn we nog niet. En dat is iets wat ik soms nog lastig vind, haha.

Wat vond je tot nu toe het lastigste om te doen?

Eén van de redenen waarom ik pas op de plaats moet maken (en wat gelijk het lastigst is), is de realiteit dat The Black Sheep Indie een nieuwe speler in de markt is en dan ook nog eens in een markt die overspoeld wordt. Er zijn zoveel geweldige boeken op de markt te vinden en er zijn ook voldoende aanbieders die boeken aanbieden. Ik kan me voorstellen dat je als lezer één plek hebt waar je je boeken koopt en als dat prima werkt, je niet direct op zoek gaan naar een andere aanbieder. Het lastigste is dus mijn plekje in de markt vinden en lezers laten zien dat je zeker bij mijn bolle, blauwe vriend boeken kan bestellen, maar dat het bij The Black Sheep Indie toch nét iets leuker is om te doen. Omdat wij echt iets voor de auteurs doen. Ze echt in het zonnetje zetten en verhalen delen die het waard zijn om gelezen te worden.

De laatste vraag. Waar ben je echt trots op dat je tot nu toe hebt bereikt?

Waar ik echt zo ontzettend trots op ben, zijn de auteurs die aangesloten zijn bij The Black Sheep Indie. Ik heb zoveel respect voor mijn schrijvers, het lef dat ze hebben, de verhalen die ze schrijven, hun passie en hun doorzettingsvermogen. Het mooiste wat ik dan ook heb bereikt, is het verzamelen van zoveel prachtige schrijvers om me heen en dat deze schrijvers met hun boeken de shop vullen. Zonder deze schrijvers, bestond The Black Sheep Indie niet en dat is iets waar ik elke dag extreem dankbaar voor ben.

Dank je wel dat ik dit interview met je mocht doen! Veel succes met alle ontwikkelingen binnen TheBlackSheepindie.

Voor boeken en informatie over de Indie auteurs kun je deze website bezoeken. Theblacksheepindie

0
Follow:
duntax
duntax

Mariëlle blogt hier als lezer, kijker en schrijver. Verder vertelt ze over haar leven als tweelingmama. Ook is zij schrijver van de New Adult-serie Structure en staat ze drie dagen per week voor haar SBO-klas.

Find me on: Web | Twitter | Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge