Interview met schrijver Paul Kater

Hoi Paul! Fijn dat ik dit interview met je mag doen. Hoe gaat het met je?

Met mij gaat het prima, dank je. Ben net terug van een korte vakantie, dat is altijd fijn. Langere zijn wel fijner hahaha!

Zou je jezelf eens willen voorstellen aan de lezers?

Ik ben Paul Kater. 58 jaar, maar dat verandert volgend jaar. Ik woon in Cuijk (bij Nijmegen). Mijn ‘gewone’ werk is in de ICT maar schrijven is waar mijn hart ligt.

Je hebt verschillende boeken geschreven. Kun je ons vertellen waar de boeken over gaan?

Ik zal me beperken tot de Nederlandse boeken. Mijn Engelse selectie is nogal ruim.

Om te beginnen de eerste twee delen van mijn Engelse (haha, zie je wat ik doe?) Hilda-serie, over een brutale heks. Die heb ik in het Nederlands herschreven. Veel toveren en heel veel humor.

Dan ‘De reis van de Mimosa’. Dat gaat over een schip dat door de ruimte zeilt. Het schip verscheen in een deel van de Hilda-serie en ik kreeg vragen waar dat schip vandaan kwam, dus heb ik daar een boek over geschreven. Het is een science-fiction met humor, zoals het Transgalactisch Liftershandboek van Douglas Adams.

Vervolgens een set van twee: “Gezocht: held” en “Gezocht: avonturier”. Deze science-fictions gaan over de avonturen van Sebastiaan Veldert die op een dag uit zijn huis wordt gehaald door buitensaardsen om hen te helpen een bezettende macht van hun thuisplaneet te schoppen. Ze zoeken een militair genie en komen thuis met een bedrijfsconsultant.

Ik schreef ook “In de ban van de stier”. Dat ligt me na aan het hart want dat is een boek dat speelt in mijn woonplaats Cuijk. Het is een fantasy waar ik drie jaar aan onderzocht en werkte. Als je van tijdreizen en geschiedenis houdt dan is dit echt een leuk boek.

Mijn meest recente boek is “Zonnewereld, Schaduwwereld”, een urban fantasy over een groep mensen die een invasie uit de “Schaduwwereld” bevechten. Het heeft te maken met het milieu en de goede, oude strijd van goed tegen kwaad. Ik ben hier erg trots op, het is echt goed (volgens de lezers).

Maar wat inspireerde je tot het schrijven van deze verhalen?

Voor mij ligt de inspiratie overal. Hilda ontstond door een wedstrijd op een mailinglist waar ik even iets voor moest bedenken. Dat dit een Engelse serie van intussen 21 delen zou worden wist ik toen niet. De Mimosa… dat heb je al gehoord. De twee “Gezocht”-boeken ontstonden omdat ik iemand ging helpen leren te schrijven. Ze hield het een hoofdstuk vol en stopte toen. Ik heb daarna het concept opgepakt en uitgewerkt. De Ban van de Stier ontstond na jaren nadenken, omdat ik een verhaal over Cuijk wilde schrijven. Dat valt niet mee omdat Cuijk niet echt een grote of belangrijke plaats is (maar het is gelukt!). Zonnewereld, tenslotte, kwam door de gedachte “het zou leuk zijn om eens iets over molens te schrijven’, nadat ik bij onze plaatselijke molen meel had gehaald om brood te bakken.

Hoe zijn jouw personages tot stand gekomen?

Hilda was een noodsprong, omdat de wedstrijd de volgende dag al begon. Ik moest even snel wat verzinnen, en heksen en toveren hebben veel mogelijkheden. De hoofdpersonen in Mimosa zijn gebaseerd op de bandleden van een Ierse band. Het zijn kennissen van me en zij vonden het leuk om in het boek voor te komen. De familie in de Ban is eigenlijk spontaan ontstaan. Hun achternaam hebben ze te danken aan Toon Kortooms, een bekend schrijver uit Brabant. De mensen in Zonnewereld zijn ook spontaan ontstaan. Ik zag ze voor me en gaf ze namen.

Kun je de boeken beschrijven in 6 woorden.

Hilda 1 en 2: komische avonturen van een heks.

Mimosa: een zeilschip reizend door de ruimte.

In de ban van de Stier:  een avontuurlijke tijdreis.

Gezocht: held: het ruimteavontuur van een consultant.

Gezocht: avonturier: het vervolg op Gezocht: held.

Zonnewereld, Schaduwwereld: een soort ‘Stranger Things’ op papier.

Elke personage is natuurlijk een deel van je, maar aan wie ben je het meest gehecht?

Een jaar geleden zou ik hebben gezegd: Hilda. Nu echter is dat Johanna, een nieuw personage in Hilda’s wereld. Ze is gebaseerd op mijn vriendin. 🙂

Mimosa

Je bent nog bezig met het schrijven van een boek, maar weet je van tevoren al hoe een boek gaat eindigen?


Vaak wel. Ik zie in mijn hoofd altijd het beginstation, een aantal aanlegplaatsen en het eindstation. De aanlegplaatsen kunnen verschuiven van plek, maar over het algemeen eindigt het waar ik wil. Niet altijd, trouwens. Personages bepalen voor een groot deel het verhaal en dan luister ik. Meestal is dat beter.

Je bent een Indie Writer, hoe voelt dat voor jou? Kun je uitleggen wat dat voor jou betekent?

Indie zijn betekent vrijheid. Geen mens die zich tegen mijn teksten aan bemoeit, geen uitgever die vindt dat dit of dat wel of niet kan, of anders moet. Oké, het is veel werk want je doet alles zelf, maar als je dan weer een boek de e-winkels inschuift is dat een overwinning. Weer een. En ik leer heel veel, tot marketing (een beetje) en covers maken (veel). Ook ontmoet je veel leuke en interessante mensen op deze manier, die allemaal met hetzelfde bezig zijn, en je helpt elkaar.

Graag zou ik je wat beter willen leren kennen. Wat is je favoriete boek uit je jeugd?

Moeilijk… ik moet dan kiezen tussen “Duin” van Frank Herbert en “Tschai, de waanzinnige planeet” van Jack Vance, beide science fictions. Ik heb ze nog allebei.

Wanneer besefte je dat je een schrijver wilde worden?

Ik had een boek geleend van mijn moeder en vond dat zo gaaf dat ik het wilde hebben. Zij vond dat ik het dan maar moest overtikken. Terwijl ik dat deed bedacht ik dat een bepaald hoofdstuk niet zo leuk was, dus paste ik dat maar aan voor mezelf. En dat smaakte naar meer. Ik was toen 16 of 17, en zat net op typeles. Echt schrijven is echter pas heel wat later gekomen, toen mensen begonnen te vragen naar meer en meer Hilda the Wicked Witch.

Wat houdt schrijven voor jou in?

Een ontsnapping naar een wereld (of een aantal werelden) waar ik mezelf kan zijn, en kan doen en laten wat ik wil. Als ik niet zou kunnen schrijven zou ik gek worden van alles dat in mijn hoofd zit en eruit wil.

Heeft het schrijven voor jou je leven veranderd?

Beslist. Het heeft me creatiever gemaakt, en ik heb prachtige mensen ontmoet. Vooral toen ik met de Ban bezig was en veel onderzoek deed naar het verleden. Iedereen is zo behulpzaam en enthousiast als ze horen waar je mee bezig bent.

Heb je naast het schrijven nog andere hobby’s?

Ik reis graag. Ik luister naar en maak (beperkt) muziek. Wandelen en fietsen zijn ook fijn en belangrijk, om er even uit te gaan. En ik leer graag nieuwe dingen. Momenteel is dat Spaans.

Heb je nog schrijftips voor andere schrijvers?

Eigenlijk maar één: luister niet naar schrijftips. Dat klinkt raar, maar dat heb ik geleerd van Ray Bradbury, een schrijver die ik uitermate bewonder. Hij zei dat je moet schrijven wat jij wilt en je niet moet conformeren. Er zijn altijd mensen die je willen lezen. Je conformeren is jezelf beperkingen opleggen, en hoe kun je ultiem creatief zijn als je jezelf begrensd?

Dat betekent uiteraard niet dat je er maar een zooitje van moet maken. Wat je aflevert moet wel kwaliteit uitstralen (opmaak, editing, cover en zo).

Waarom raad je de lezers aan jouw boek te lezen?


Omdat ik vroeg met pensioen wil natuurlijk! 🙂
Als mensen willen ontsnappen aan de problemen van alledag dan denk ik dat mijn boeken daar een mooi middel voor zijn. Bezoek eens een andere wereld vanuit je luie stoel of vanaf de bank.

Wil je verder nog iets kwijt aan de lezers?


Niet bang zijn voor indie (independent, onafhankelijk) uitgegeven boeken. Ik weet dat er een hoop bagger tussenzit maar als je een stukje inkijkt, dat kan zowat overal, kun je juweeltjes vinden.

Je boek is te koop bij theblacksheepindie, hoe ben je daar terecht gekomen?


Dat gebeurde door de welwillendheid van meneer Google. Ik was op zoek naar boeken en kwam min of meer toevallig de website tegen. En van ‘t een kwam ‘t ander.

Nu wat minder serieuze vragen:

Koffie of thee?


OF??? Er is een tijd en een plaats voor alles.

Waar kun je je jou ‘s nachts voor wakker maken?


Als je echt in de problemen zit en hulp nodig hebt, op wat voor manier dan ook. Als ik iets kan doen dan doe ik dat.

Honden of katten?

Momenteel 2 katten, Obsi en Grim, die ik 4 jaar terug uit het asiel heb gehaald. Honden zijn ook leuk maar niet handig 4 hoog en een baan ver weg.

Wat is je favoriete eten?

Lekker! Ik ben geen kieskauwer, ik vind veel dingen lekker, vooral als ik ze zelf klaar kan maken.

Guilty pleasure?

Ik ben naturist, maar daar voel ik me niet guilty onder. 😉

Favoriete film?

Avatar, van James Cameron. Daarvoor heb ik een grotere TV en een bluray-speler gekocht.

Wat is je favoriete eigenschap van een karakter?

Innerlijk leven. Iets dat diepte aan een karakter toevoegt waardoor je die persoon echt leert kennen, waardoor je weet wat hem of haar drijft.

Heel erg bedankt dat ik je mocht interviewen Paul. Heel veel succes met je volgende boeken!


Dank je!!

0
Follow:
Melanie van Garderen
Melanie van Garderen

Melanie blogt hier als lezer, kijker en schrijver. Ook is zij schrijver van de Thriller Cyanide

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge