Interview met schrijfster Patty van Delft

Hoi Patty! Fijn dat ik dit interview met je mag doen. Hoe gaat het met je?

Met mij gaat het prima! Lekker druk de laatste tijd. Hoe gaat het met jou?

Zou je jezelf eens willen voorstellen aan de lezers?

Mijn naam is Patty van Delft, ik ben een YA/ Fantasyauteur. Ik ben getrouwd en woon mijn hele leven al in Den Haag. Buiten lezen en schrijven ben ik gek op sport (vooral ijshocky), fotograferen, schilderen, gamen, series kijken, bordspellen en muziek!

Je hebt al drie boeken geschreven in de serie Drägan Duma zullen er in de toekomst nog meer verschijnen of was het Zwarte Kristal het laatste deel?

Het Zwarte Kristal is het laatste deel van de trilogie. Dat betekent dat het verhaal van Jill is afgelopen. Maar er komt nog wel een vierde deel: Een Onbreekbare Band. Deze verschijnt eind juli/ begin augustus van dit jaar en speelt zich 330 jaar voor de trilogie af. Het gaat over Feniksa Drakena, een voorouder van Jill, en haar draak Danaleth. Verder vertelt het verhaal over hoe de eerste band tussen draak en mens ontstaan is.

Wat trekt je zo aan om te schrijven over een drakenwereld?

Allereerst ben ik gek op draken! Ik vind het de mooiste mythische wezens die er zijn. Verder vind ik het erg leuk om een geheel eigen wereld te creëren waar je in kunt verdwalen en in weg kunt dromen.

Heb je een bepaald ritueel als je begint met schrijven?

Mijn ritueel is vrij simpel hahaha! Ik sta op, zet koffie, fris mezelf een beetje op en slof naar de computer waar ik de eerste paar uur niet meer ben weg te slaan.

Hoe zijn jouw personages tot stand gekomen?

Dat vind ik altijd een lastige vraag. Ik bedenk namelijk niet echt bewust een personage, ze komen tijdens (of soms zelfs voor) het schrijven tot leven. De hoofdpersonages zelfs compleet met uiterlijke kenmerken, karakter en naam.

Elke personage is natuurlijk een deel van je, maar aan wie ben je het meest gehecht?

Als ik echt moet kiezen dan ga ik toch voor Jill. Zij is mijn allereerste hoofdpersonage en ik heb veel van mezelf in haar gestopt. En verder ben ik natuurlijk bijzonder gehecht aan de draken!

Weet jij van tevoren al hoe een boek gaat eindigen?

Min of meer, maar personages kunnen je soms verrassen! Het eindigt dus niet altijd zoals ik van te voren in mijn hoofd heb, maar het wijkt er ook niet veel vanaf.

Van alle personages waar je over hebt geschreven, welke vond je het lastigst? En welke vond je het makkelijkste?

Jill vond ik het makkelijkst om te schrijven, zij was vanaf het begin af aan erg aanwezig. Ik heb nooit echt moeite met een personage gehad, wel met de dingen die hen soms overkomen. Er zijn schrijvers die echt lol kunnen hebben als ze één van hun personages iets ergs laten overkomen, maar ik zit echt met tranen in mijn ogen soms.

Waar haal jij inspiratie uit tijdens het schrijven?

Uit van alles en nog wat. De wereld zit vol inspiratie als je oplet. Een scene in een film, een gesprek die je opvangt in de trein, de manier waarop takken bewegen als het stormt, de gevoelens die je zelf hebt als iets je overkomt, al die dingen kun je gebruiken bij het schrijven.

Waarom heb je ervoor gekozen om YA fantasie te schrijven en geen andere genre?

Ik hou zelf erg van YA-Fantasy. Het is vaak vlot geschreven, heeft aansprekende personages en is modern. Verder kun je er heel veel kanten mee op en kun je stukjes thriller, horror, liefde en nog veel meer van andere genres pakken en verweven in je verhaal. Het is divers en dat vind ik leuk.

Heb je nog plannen die je in de toekomst wilt verwezenlijken als het gaat om boeken?

Voorlopig ben ik net klaar met Een Onbreekbare Band en dat betekent dat ik me op de promotie en het signeren van dit boek moet gaan richten. Tussendoor hoop ik ook nog even op een weekje vakantie hahaha! Maar ik heb wel al ideeën voor nieuwe verhalen dus voorlopig ga ik nog wel even door met schrijven.

Hoe onderscheid jij je van andere schrijvers?

Hmm, nog een lastige vraag… Ik denk dat je die beter aan mijn lezers kan stellen hahaha!

Hoe ga jij om met het schrijven, schrappen en herschrijven?

Ik ben een ramp in plotten, ook al probeer ik het soms wel. Eigenlijk ga ik vaak gewoon zitten en schrijf ik het verhaal. Soms spring ik wat heen en weer tussen scenes, maar meestal schrijf ik een verhaal van het begin naar het eind. Daarna ga ik het teruglezen, schrappen en herschrijven en stuur het vervolgens naar mijn proeflezers. De volgende stap is het meeste werk, namelijk het commentaar van de proeflezers verwerken, nog meer schrappen en nog meer herschrijven. Ik heb een aantal zeer strenge proeflezers waaronder mijn man die me af en toe bijna tot waanzin drijft hahaha! Maar de verhalen worden hier veel beter van. Daarna gaat de uitgeefster het natuurlijk lezen en komen er nog een aantal redactierondes voordat het boek echt klaar is. Een boek schrijf je eigenlijk nooit alleen.

Hoe kom jij aan ideeën voor je boek? En hoe bewaar je deze?

Meestal door te dagdromen. Soms ontstaan er zelfs complete scenes op deze manier. Die zet ik dan in een notieboekje of in Evernote tot ik er mee aan de slag kan.

Wat vind je echt noodzakelijk dat beschreven en duidelijk wordt gemaakt in een boek?

Ik vind het belangrijk dat de personages levensecht worden neergezet, ik ben allergisch voor oppervlakkigheid. Verder moet de wereld en de omgevingen zo in elkaar zitten dat je er bij wijze rondloopt als je het leest. Ook emoties vind ik bijzonder belangrijk, een verhaal dat geen diepgang heeft en mij niets laat voelen vind ik niet boeiend.

Graag zou ik je wat beter willen leren kennen. Wat is je favoriete boek uit je jeugd?

Daar vraag je me wat! Ik heb er zoveel hahaha! Het eerste wat je moet weten is dat ik alles las wat los en vast zat, behalve kinderboeken. Toen ik een kind was waren zelfs mijn moeders Stephen King boeken niet veilig. Een boek wat me altijd is bijgebleven is Solo’s Zwerftocht van Joy Smith Aiken. Die lees ik nu nog steeds met heel veel plezier. Verder ben ik dol op De Drakenrijders van Pern door Anne McCaffrey. Door die boeken is mijn liefde voor draken opgebloeid!

Wie zijn jouw drie favoriete schrijvers?

Ik heb er stiekem vier: Anne McCaffrey, Stephen King, John Grisham en Edgar Allan Poe.

Wanneer besefte je dat je een schrijver wilde worden?

Eerlijk gezegd heb ik er nooit bewust voor gekozen om schrijfster te worden. Ik schrijf al vanaf dat ik een jaar of twaalf was, maar heb er nooit aan gedacht om een boek te schrijven. Tot het moment dat ik ernstig ziek werd en mijn werk niet meer mocht doen. Om mezelf bezig te houden ben ik toen aan een verhaal begonnen dat al een tijdje in mijn hoofd zat, Drägan Duma dus. Op een gegeven moment was het eerste deel af en heb ik het op aandringen van mijn man naar een aantal uitgeverijen gestuurd. Ik had nooit verwacht dat het ook uitgegeven zou worden! Nu ben ik inmiddels een aantal boeken verder en ik zou me geen ander beroep meer kunnen voorstellen.

Wat houdt schrijven voor jou in?

Het is mijn werk, mijn hobby en mijn therapie. Ik vind het geweldig om te doen en zelfs als ik geen schrijfster zou zijn zou ik altijd blijven schrijven omdat ik bang ben dat mijn hoofd anders ontploft hahaha!

Heeft het schrijven voor jou je leven veranderd?

Absoluut! Zoals gezegd kan ik mijn vorige beroep niet meer uitvoeren en ik ben ontzettend blij dat het schrijven dat gat heeft gevuld. Ik ben geen persoon die stil kan zitten, zelfs niet gedwongen. Verder ben ik er als persoon ook door verandert. Je zou het nu misschien niet meer zeggen, maar door een aantal gebeurtenissen in mijn verleden was ik niet goed in de omgang met andere mensen. Maar als je schrijfster bent en regelmatig signeersessies doet, op beurzen staat met je boek en je werk via Social Media promoot dan heb je geen keus als je wilt dat je boeken een succes worden. Daar ben ik heel blij mee want ik voel me steeds meer het meisje dat ik vroeger was!

Heb je naast het schrijven nog andere hobby’s?

O, ja! Meer hobby’s dan tijd hahaha! Ik heb er in mijn introductie al een aantal genoemd, ik vind heel veel leuk en ben erg creatief. Zo kan ik uren bezig zijn met een homp klei of een stuk papier. Fotograferen doe ik zoveel mogelijk, ik hou van momenten vastleggen en mijn familie en vrienden worden er weleens gek van. Verder ben ik een fanatiek formule 1 kijker en heb ik een seizoenkaart van HIJS Hokij, mijn favoriete ijshockeyclub.

Heb je nog schrijftips voor andere schrijvers?

Op mijn YouTube kanaal staat een serie die ik heb gemaakt die “Tips & Tricks voor beginnende schrijvers” heet. https://youtu.be/nM8vOqfPsB0

Daar behandel ik diverse onderwerpen waar je als schrijver mee te maken krijgt. Maar de belangrijkste tip die ik kan geven is: schrijf in eerste instantie altijd voor jezelf! Je moet er plezier in hebben, anders houd je het niet vol.

Waarom raad je de lezers aan jouw boek te lezen?

 Omdat je er heerlijk in kunt verdwalen als je even weg wilt uit de werkelijkheid.

 Wil je verder nog iets kwijt aan de lezers?

Blijf jezelf en laat niemand je vertellen dat je niet goed genoeg bent. Geniet van alle mooie dingen om je heen en maak zoveel mogelijk plezier!

Heel erg bedankt dat ik je mocht interviewen Patty. Heel veel succes in de toekomst!

Jij bedankt voor het leuke interview!

 

0
Follow:
Melanie van Garderen
Melanie van Garderen

Melanie blogt hier als lezer, kijker en schrijver. Ook is zij schrijver van de Thriller Cyanide

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge