Interview met schrijfster Chinouk Thijssen

Hoi Chinouk! Fijn dat ik dit interview met je mag doen!

Zou je jezelf eens willen voorstellen aan de lezers?

Ik ben Chinouk Thijssen, ben 34 (bijna 35) en ik woon in Rotterdam. Ik schrijf young adult-thrillers, ben freelance corrector en Booktuber.

Afbeeldingsresultaat voor Fataal spelJe hebt een aantal boeken geschreven. Kun je ons vertellen waar de boeken over gaan?

Fataal spel gaat over twee zussen: Carmen en Jessie. Jessie wordt ontvoerd en Carmen kan haar redden door de berichten van de kidnapper op te volgen. Alleen wordt de situatie steeds gevaarlijker en hoopt Carmen dat ze nog op tijd is.

In Hij is van mij gaat het verhaal over Zara, die bij haar oma woont en een nieuwe baan krijgt aangeboden. Hier leert ze Arthur kennen; een jongen op wie iedereen verliefd is, maar hij kiest voor Zara. Dat wordt haar niet in dank afgenomen en iemand heeft er alles voor over om haar bij Arthur weg te krijgen.

Blindelings gaat over Ivy, een jonge modestudent die haar eerste vriendje heeft. Haar vriendinnen proberen haar voor Sander te waarschuwen omdat ze zeker weten dat hij fout is, maar Ivy wil hier niks over horen. Langzaamaan raakt Ivy ontvreemd van haar veilige basis en wordt ze meegenomen in het web van haar vriend.

Maar wat inspireerde je tot het schrijven van deze verhalen?

Mijn inspiratie komt overal vandaan. Meestal begint het met een vage droom, of als ik naar buiten kijk. Dan komt het uit het niets. Ik schrijf graag over dingen die mij angst aanjagen en die ook in het echte leven kunnen gebeuren.

Hoe zijn jouw personages tot stand gekomen?

Eigenlijk op dezelfde manier als dat de verhalen ontstaan. Ze lijken van tevoren al in mijn hoofd te zitten en gaan dan steeds harder roepen totdat ik ze hoor en hun verhalen op kan schrijven. Ieder personage heeft wel iets van mij, maar ook eigenschappen die ik juist niet bezit. Dat maakt het interessanter en uitdagender om te schrijven.

Kun je de boeken beschrijven in 6 woorden.

Meeslepend, achtbaan, vriendschap, wraak, psychopatisch, boodschap.

Elke personage is natuurlijk een deel van je, maar aan wie ben je het meest gehecht?

Ik denk dat ik het meest gehecht ben aan Zara’s oma uit Hij is van mij. Ze is zo’n lieve vrouw die goed voor haar kleindochter zorgt. Tijdens het schrijven moest ik veel aan mijn eigen oma denken, die al elf jaar dood is. Op deze manier kon ik haar toch nog een beetje bij me hebben.

Ben je op dit moment aan het schrijven van een boek? Weet je van tevoren al hoe een boek gaat eindigen?

Ja, ik ben op dit moment bezig met een trilogie. Het eerste deel verschijnt eind dit jaar al en ik ben nu bijna klaar met de eerste versie van deel 2. Van tevoren heb ik altijd al de plot in mijn hoofd. Ik denk dat dat bij een thriller best belangrijk is, zodat je weet waar je naartoe moet werken. Het scheelt ook veel herschrijfwerk als ik voordat ik begin met schrijven de grote lijnen duidelijk heb.

Je bent een auteur, hoe voelt dat voor jou? Kun je uitleggen wat dat voor jou betekent?

Het betekent dat ik mijn verhalen met anderen kan delen, en dat is heel tof. Maar tegelijkertijd is het ook ‘gewoon’ mijn werk. Ik ben blij dat ik elke dag met mijn passie bezig mag zijn.

Graag zou ik je wat beter willen leren kennen. Wat is je favoriete boek uit je jeugd?

Ik denk de boeken van Roald Dahl en De geheime tuin van Frances Hodgson Burnett. Dat vond ik ook een heel magisch verhaal. Daarnaast had ik ook een grote fascinatie voor Anne Frank en had ik Het Achterhuis vaak bij me.

Wanneer besefte je dat je een schrijver wilde worden?

Dat heeft heel lang geduurd. Als tiener wist ik nog niet dat je schrijver kon worden. Ik wilde mijn verhalen vertellen, maar dat deed ik vooral met korte verhalen en meer voor mezelf en mijn omgeving. Pas toen ik in de twintig was bedacht ik dat ik er ook meer mee kon doen.

Afbeeldingsresultaat voor hij is van mijWat houdt schrijven voor jou in?

De beelden in mijn hoofd omzetten tot een samenhangend geheel. Verhalen heb ik altijd in me zitten, maar door ze op te schrijven kan ik ze uitbreiden en er beter over nadenken. Ik leer ook veel van schrijven, want ik moet mezelf dwingen om elk personage en elke situatie goed te begrijpen. Waarom doet diegene iets, hoe komt het dat de dader zo is geworden? Wat zou ik zelf doen in zo’n situatie?

Heeft het schrijven voor jou je leven veranderd?

Niet heel erg. Voor mijn gevoel schrijf ik al mijn hele leven en is het een tweede natuur. Wat dat betreft is mijn leven heel erg hetzelfde gebleven. Het enige wat veranderd is, is dat anderen het nu ook kunnen lezen en dat ik contact heb met mijn lezers. Dat is wel de allerleukste verandering die ik kan bedenken.

Heb je naast het schrijven nog andere hobby’s?

Ik hou ook heel erg van lezen (heel verrassend) en als het lekker weer is zit ik het liefst buiten, op een groot terras. Dan kan ik de hele dag mensen kijken, dat geeft altijd weer genoeg nieuwe ideeën. Eigenlijk ben ik in mijn hoofd altijd wel bezig met personages en verhaallijnen.

Heb je nog schrijftips voor andere schrijvers?

Het hoeft niet meteen perfect te zijn. Niet elke zin hoeft in de eerste versie te kloppen. Er mogen zelfs gaten zitten in de plotlijn. Maar maak die eerste versie af. Schrijf dat boek. Over zoveel jaar zul je jezelf dankbaar zijn en hoef je niet meer te zeggen: ‘Ooit schrijf ik een boek.’

Waarom raad je de lezers aan jouw boek te lezen?

Omdat je tijdens het lezen van mijn boeken in een emotionele achtbaan terechtkomt die je aan het denken zet en zorgt voor slapeloze nachten, maar ook genoeg ontspanning biedt waardoor je even kunt ontsnappen uit de dagelijkse hectiek.

Wil je verder nog iets kwijt aan de lezers?

Wil je meer weten over mijn schrijfproces en behind the scenes-beelden zien, volg me dan ook op Instagram en op YouTube! Hier plaats ik regelmatig tips, foto’s en video’s.

Nu wat minder serieuze vragen:

Koffie of thee?

Geen van beide.

Waar kun je jou ’s nachts voor wakker maken?

Alleen voor een noodgeval, de rest kan wachten tot de volgende ochtend.

Honden of katten?

Honden.

Wat is je favoriete eten?

Pasta, bijna elke soort eigenlijk. Ik zou elke dag wel pasta kunnen eten.

Guilty pleasure?

High School Musical. Sowieso alles met Zac Efron. O, en ik luister ook graag naar One Direction en Justin Bieber.

Favoriete film?

Clueless.

Afbeeldingsresultaat voor blindelingsWat is je favoriete eigenschap van een karakter?

Een ander de wereld gunnen, ongeacht je eigen situatie.

Heel erg bedankt dat ik je mocht interviewen Chinouk. Heel veel succes met je volgende boeken!

 

0
Follow:
Melanie van Garderen
Melanie van Garderen

Melanie blogt hier als lezer, kijker en schrijver. Ook is zij schrijver van de Thriller Cyanide

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge