Interview met schrijfster Lynn Robin

Hoi Lynn! Fijn dat ik dit interview met je mag doen. Hoe gaat het met je?
Hoi, hartstikke goed! Dankjewel!

Zou je jezelf eens willen voorstellen aan de lezers?
Mijn naam is Lynn Robin en ik ben geboren in 1992. Ik ben opgegroeid en wonende in Leiden. Schrijven doe ik al van jongs af aan, eigenlijk al sinds ik heb leren lezen – en zelfs toen zat er altijd al een fantasy twist in mijn verhalen. Ik houd van dingen die eigenlijk niet kunnen, zoals magische werelden en personages met speciale krachten. Je kan mij nergens blijer mee maken!

Je hebt De Slaapwandelaar Duologie en miniserie geschreven. Kun je ons vertellen waar de boeken over gaan?
De Slaapwandelaar Duologie en de Slaapwandelaar Miniserie zijn allebei tweedelige series binnen de Insomnia Saga. Het eerste boek van de Duologie heet Insomnia. Het is een young adult/urban fantasy boek dat gaat over duistere wezens genaamd Nachtsluipers, die ’s nachts over de wereld heersen en altijd op zoek zijn naar een menselijk gastlichaam, waarmee ze zich ook overdag kunnen verplaatsen.

Als een Nachtsluiper je aanvalt, kunnen er twee dingen gebeuren: of je eindigt als een gastlichaam, of je verandert in een Slaapwandelaar – half mens, half wezen van de nacht.

De hoofdrolspeelster, Jodi Collins, is een Slaapwandelaar en wordt verstoten door de mensheid. Maar dan wordt ze ingehuurd door de Uitdrijvers, de organisatie die de Nachtsluipers al eeuwenlang bestrijdt, om één van de gevaarlijkste Nachtsluipers ooit te verslaan die zich ophoudt in Kasteel Insomnia, en jonge backpackers naar binnen lokt om hun lichaam te stelen. Deze Nachtsluiper lijkt alleen verslagen te kunnen worden door een ander wezen van de nacht; een Slaapwandelaar.

Maar Jodi krijgt onverwachtse hulp van de jonge Uitdrijver Kay Somnus – hij is arrogant, walgt van Slaapwandelaars en heeft een hekel aan Jodi. Toch zullen ze hun krachten moeten bundelen om de Nachtsluiper te verslaan…

De Slaapwandelaar Miniserie bestaat uit twee spin-off novelles, die zich 3 jaar vóór de gebeurtenissen van Insomnia afspelen en het verhaal vertellen van Nina, een Uitdrijver in opleiding en Jodi’s beste vriendin. Het eerste deel heet Nachtwandelaar en is inmiddels te koop; deel twee zal in 2019 verschijnen, net als Somnus, het vervolg op Insomnia.

Daarnaast werk ik echter ook nog aan een ander project, genaamd de Schimmenwereld Serie. Ook dit is een young adult/urban fantasy serie. Het gaat over de Schimmenwereld, de wereld tussen leven en dood, waar geesten, engelen en demonen leven. Het is een 6-delige serie die verteld wordt vanuit 3 verschillende oogpunten. De delen lijken in eerste instantie op zichzelf te staan, maar als je verder leest zullen steeds meer verhaallijnen in elkaar grijpen, die vanaf het vierde deel écht bij elkaar komen. Het is een fantasy verhaal met een horror twist, maar vooral een flinke dosis romantiek. De eerste drie delen – Schimmenlied, Schimmendans en Schimmenvlucht – zijn inmiddels te koop!

Maar wat inspireerde je tot het schrijven van deze verhalen?
Om heel eerlijk te zijn vind ik dat altijd een lastige vraag, haha! Vaak komen de ideeën gewoon vanzelf. Het allereerste idee dat ik had voor Insomnia, was een verhaal over een vriendengroep die op een road trip was, overvallen werd door noodweer en ging schuilen in een kasteel, waar vervolgens allemaal enge, duistere dingen zouden gebeuren. Uiteindelijk is dit idee uitgegroeid tot wat Insomnia nu is, omdat ik vond dat het origineler en spannender kon.

De Schimmenwereld Serie is ontstaan vanuit het idee om een kort verhaal te schrijven voor Halloween, over een meisje dat de geest van haar overleden vriendje probeerde op te roepen via een ouijabord. Voor ik het wist kreeg ik echter allemaal ideeën voor een griezelige maar magische wereld, een soort dodenrijk maar dan anders, en dat is uitgegroeid tot de novelle, Schimmenlied… en uiteindelijk tot een hele serie!

Hoe zijn jouw personages tot stand gekomen?
Voor Insomnia wist ik dat ik een sterke en badass hoofdrolspeelster nodig had die het verhaal goed kon dragen, maar die toch ook een zachte, gevoelige kant had, zodat ze wel een fijn persoon zou zijn om over te lezen. Zo is Jodi’s karakter tot stand gekomen!

De andere hoofdrolspeler van Insomnia, Kay, was weer een ander verhaal. Eigenlijk heb ik altijd al een mannelijke hoofdrolspeler in een boek willen hebben die een beetje bot en chagrijnig is – totdat je hem beter leert kennen, en je er achter komt dat er heel iemand anders in hem schuilgaat. Ik vind het altijd interessant om karakters uit te diepen en ze meerdere lagen te geven; precies zoals mensen ook echt zijn.

Dit laatste geldt ook voor mijn personages uit de Schimmenwereld Serie. Ik probeer ze altijd zo realistisch mogelijk te maken, zodat ze echt gaan leven.

Kun je de boeken beschrijven in 6 woorden.
Oef, dat is lastig, maar laat me het proberen:

Insomnia: Kan Jodi Collins deze Nachtsluiper verslaan?

Schimmenwereld Serie: De dood is slechts het begin…

Elke personage is natuurlijk een deel van je, maar aan wie ben je het meest gehecht?
Ik vind het heel moeilijk om te kiezen, want ieder karakter heeft wel een plekje in mijn hart weten te veroveren… maar als ik écht moet kiezen, dan denk ik Lily, de hoofdrolspeelster van Schimmenlied. Hoewel ze wat scherper uit de hoek kan komen dan ik, lijken we in veel opzichten wel op elkaar. Daarnaast komt Lily’s passie voor muziek overeen met mijn passie voor schrijven; ik begrijp haar precies en hoe zij over muziek denkt, zo denk ik over schrijven.

Je bent nog bezig met het schrijven van een boek, maar weet je van tevoren al hoe een boek gaat eindigen?
Meestal wel. Ik begin pas aan een boek als ik grofweg weet hoe het moet beginnen, wat er halverwege allemaal moet gebeuren en hoe het eindigt. Ik vind het belangrijk om te weten hoe een verhaal zal eindigen, zodat ik weet waar ik naartoe moet werken en waar de climax zich op moet focussen.

In eerste instantie schrijf ik altijd een grove rode draad – die kan bestaan uit 5 hoofdpunten, maar soms zelfs wel uit 15, en die punten vatten het begin tot en met het eind samen. Daarna schrijf ik een uitgebreidere rode draad, zodat ik zeker weet dat het verhaal goed loopt en er geen fouten in zitten; daarna ga ik aan de slag met het echte werk!

Je bent een Indie Writer, hoe voelt dat voor jou? Kun je uitleggen wat dat voor jou betekent?

Dat ik indie ben gegaan, is voor mij het beste besluit dat ik ooit heb kunnen nemen. Ik geniet er echt enorm van!

In eerste instantie ben ik begonnen zoals bijna iedere auteur begint; met het opsturen van manuscripten naar uitgeverijen. Ik heb zo’n twee jaar lang samengewerkt met een grote jeugdboekenuitgeverij in Nederland die interesse had in een 4-delige young adult/urban fantasy boekenserie van mij. Om een lang verhaal kort te maken, dit is allemaal uitgelopen op een enorme teleurstelling: aan het einde van de rit kreeg ik te horen dat ze bij nader inzien niet genoeg budget hadden om mijn boek(en) uit te geven… en daarmee was het zomaar voorbij (er was geen sprake van een contract, dus dat kon zomaar).

Vooral door deze ervaring heb ik besloten om indie te gaan – zo kon ik het heft in eigen handen nemen, en om heel eerlijk te zijn vind ik dat eigenlijk veel fijner! Ik beslis zelf door wie ik de covers laat maken, wat er precies gebeurt in mijn verhalen en hoeveel boeken ik per jaar uitbreng. Die vrijheid vind ik echt geweldig!

Graag zou ik je wat beter willen leren kennen. Wat is je favoriete boek uit je jeugd?
Rond mijn tiende kwam ik in aanraking met de boeken van Darren Shan, met zijn serie De Wereld van Darren Shan. Ik was daar echt helemaal verslingerd aan (ik vind ze nog steeds super!), maar als ik één favoriet boek uit mijn jeugd moet noemen, dan is dat het vijfde deel van deze serie, “Op Leven en Dood” (Trials of Death).

Wanneer besefte je dat je een schrijver wilde worden?
Zoals ik al heb verteld schrijf ik al van jongs af aan, maar ik denk dat ik me pas echt realiseerde dat ik een schrijver wilde worden toen ik veertien was. Toen schreef ik voor het eerst een boek af (het was eigenlijk meer een novelle, het verhaal was maar zo’n 70 bladzijdes). Die ervaring was echter bijna “magisch” te noemen en het werd gewoonweg verslavend om meer en meer boeken te schrijven. Ook drong het toen pas echt tot me door dat ik mijn boeken uit zou kunnen geven en ik raakte helemaal in de ban van dat idee. Sindsdien begon ik steeds meer en vooral steeds serieuzer te schrijven, en begon ik aan de lange (maar super leuke) weg om mijn droom waar te maken!

Wat houdt schrijven voor jou in?
Eén van mijn hoofdrolspeelsters uit de Schimmenwereld Serie, Lily, is pianiste en in het boek maakt ze de opmerking dat “muziek haar zuurstof is”. Nou, dat is precies wat schrijven voor mij is: schrijven is mijn zuurstof.

Ik doe niets liever. Me verliezen in andere werelden, karakters uitdiepen, plottwisten bedenken die lezers niet aan zien komen… er is niets anders wat me zoveel voldoening geeft als dat.

Heeft het schrijven voor jou je leven veranderd?
Enorm! Sinds ik echt professioneel ben gaan schrijven, heeft het een hele grote impact op mijn leven gemaakt. Het heeft me gelukkiger gemaakt en vooral ook zelfverzekerder.

Heb je naast het schrijven nog andere hobby’s?
Naast het schrijven houd ik er enorm van om naar muziek te luisteren, films en tv-series te kijken en videogames te spelen. Ook sport ik graag; hardlopen, fitness, martial arts, yoga. En natuurlijk lezen – hoe druk ik het ook heb, ik lees iedere dag wel, al zijn het soms maar vijf bladzijdes.

Heb je nog schrijftips voor andere schrijvers?
Dat vind ik altijd een beetje moeilijk…! Ik denk niet dat er echte “wondertips” bestaan; de beste tip die ik kan geven, is dat je moet schrijven vanuit je gevoel.

Schrijf over personages die jij leuk vindt, over werelden die jou boeien, over situaties die je spannend vindt. Wees tijdens het schrijven niet te kritisch maar ook weer niet te makkelijk voor jezelf; zorg ervoor dat je alles geeft wat je in je hebt, en dat daar een boek uit komt waar je je hele hart en ziel in hebt gestopt. Zo’n boek maakt jou gelukkig, maar ook de lezers.

Waarom raad je de lezers aan jouw boek te lezen?
Als je houdt van fantasy boeken met een duister randje, sterke (en vaak ook stoere!) personages, werelden die je niet kent, actie, maar ook thema’s als vriendschap en romantiek, dan raad ik je zowel de Insomnia Saga als de Schimmenwereld Serie aan!

Wil je verder nog iets kwijt aan de lezers?
Ja, graag zelfs! Hoewel je als schrijver natuurlijk in eerste instantie voor jezelf schrijft, schrijf ik toch ook vooral voor anderen: ik wil mensen blij maken met mijn boeken. Ik wil lezers raken, ik wil ze aan het denken zetten; en ik hoop heel erg dat dat me is gelukt als je mijn boeken hebt gelezen en dat je ervan genoten hebt!

Je boek is te koop bij theblacksheepindie, hoe ben je daar terecht gekomen?
Tja, dankzij Google, eigenlijk! Ik was op zoek naar een platform waar ik mijn boeken ook als eBook kon verkopen. Zo kwam ik uit bij verschillende Nederlandstalige indie-auteurs, die aangesloten waren bij The Black Sheep Indie. Dezelfde dag dat ik de site vond, heb ik me gelijk aangemeld. Niet lang daarna heb ik een super leuk Skype-gesprek gehad met Simone Lucchesi en binnen een maand stonden de eerste twee delen van de Schimmenwereld Serie al in de shop!

Nu wat minder serieuze vragen:

Koffie of thee?
Geen van beide eigenlijk! Koffie vind ik te bitter en thee maakt me misselijk (tja, ik ben een beetje vreemd).

Waar kun je jou ‘s nachts voor wakker maken?
Ik raad je aan om mij niet wakker te maken ’s nachts; misschien verander ik wel in een Nachtsluiper…! 🙂

Honden of katten?
Honden. Ik ben allergisch voor katten!

Wat is je favoriete eten?
Bami met saté (zonder saus)

Guilty pleasure?
Pokémon games. Ze zijn gewoon zo leuk… 😉

Favoriete film?
Fantastic Beasts (and Where to Find Them)

Wat is je favoriete eigenschap van een karakter?
Zijn of haar doorzettingsvermogen. Ik raak geïnspireerd door mensen die niet opgeven, hun doelen bereiken en hun dromen waarmaken – of ze nu fictief zijn of echt!

Heel erg bedankt dat ik je mocht interviewen Lynn. Heel veel succes met je volgende boeken!

Dankjewel!!

0
Follow:
Melanie van Garderen
Melanie van Garderen

Melanie blogt hier als lezer, kijker en schrijver. Ook is zij schrijver van de Thriller Cyanide

3 Comments

 1. IngeJo
  11 July 2018 / 09:16

  Wat een ontzettend leuk interview is dit.
  Ik ben een ontzettend grote fan van haar boeken en kijk ontzettend uit naar haar volgende boek. Ik raad iedereen die van lezen houdt aan om de boeken van Lynn Robin te lezen.

 2. IngeJo
  11 July 2018 / 09:32

  Wat een ontzettend leuk interview is dit.
  Ik ben een ontzettend grote fan van haar boeken en ik raad iedereen die van lezen houdt aan de boeken van Lynn Robin te lezen.

 3. RHS
  11 July 2018 / 10:31

  Erg leuk, dit interview met auteur Lynn robin!; lekker ontspannen sfeertje, no nonsense en informatief! Ik bezit en heb dus tot nu een al een aantal van haar boeken gelezen (Schimmenwereld serie – 3 delen tot nu toe, Insomnia en Nachtwandelaar) en kan zeggen dat ik de schrijfstijl van Robin super goed vindt; goede opbouw van de verhalen, spannend (soms zelfs creepy!) en sfeervol geschreven met een oog voor detail, geloofwaardige karakters en, wat voor mij persoonlijk ook erg belangrijk is: de auteur heeft een goede beheersing van de Nederlandse taal 🙂 Lynn robin is wat mij betreft een groot nieuw schrijf talent – ja, ik ben een fan – ik zeg: kopen/lezen die boeken 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge