Interview met Letters & Lights

Hoi Emmy! Fijn dat ik dit interview met je mag doen. Hoe gaat het met je?

Hallootjes! Het gaat wel goed, lekker druk met vanalles. Ik heb het eigenlijk altijd druk, maar dat is een beetje het aard van het beestje; ik vind het heel lastig om vrij te nemen. Ik heb altijd zo veel plannen en ideeen!

Je bent een tijd geleden begonnen met je bedrijf Letters & Lights. Waarom ben je hiermee gestart?

Ik wilde heel graag iets creatiefs doen en mijn geld gaan verdienen in de boekenwereld, maar wel op mijn eigen manier. Ik zag toen best veel kaarsen uit het buitenland langskomen op socialmedia en dacht toen; wat nou als ik dat nu zelf ga maken!? In alle stilte ben ik aan de slag gegaan en toen ben ik gaan knallen.

Hoe kwam je op de naam Letters & Lights?

Daar heb ik best lang over liggen brainstormen, terwijl ik deze naam al best snel had. Er is namelijk een band die ook zo heet… Ik verzon vele alternatieven, maar dat was het net niet. Uiteindelijk ben ik er toch voor gegaan.

Wat vind je het leukste hieraan? En het minst leuke?

Ik vind het heerlijk om mensen blij te maken met mijn producten en om al mijn nieuwe ideeen uit te werken. Ik vind het ook tof om associaties te leggen tussen boeken en producten. Het minst leuke? De administratie.

Er hebben al veel verschillende geuren kaarsen in je webshop mogen staan, welke was het snelste uitverkocht?

Phoe. Ik heb tot nu toe vooral veel kaarsen bijgemaakt als ze uitverkocht raakte. Maar nu zit ik wel op een punt; ga ik deze nog bijmaken? Ik wil immers blijven vernieuwen en tja… ruimte. De Sarah J Maas en Harry Potter kaarsen lopen wel het best…

Houd je van elke geurkaars die je maakt er zelf één?

Vaak wel, maar niet altijd meer, omdat ook mijn kast vol raakt. Ik gebruik de kaarsen immers ook voor bookstagram én ik vind het fijn om een voorbeeld te houden voor wanneer ik bij moet maken.

Welke is tot nu toe jouw favoriet geweest?

Ik heb geen echte favoriet, omdat ik geur altijd heel erg van het moment vindt afhangen. De ene keer heb ik meer zin in dit, dan weer in dat.

Maak je alle desgins op de deksels zelf?

Ja, ik maak alle designs zelf. Daar ben ik immers illustrator voor!

Probeer je na het maken van een nieuwe kaars deze zelf?

Soms wel, soms niet. Ik heb er ondertussen zo veel dat ik er niet altijd meer aan toekom! Maar nu ik ook kleine kaarsen kan maken, zijn er wel meer mogelijkheden tot proberen. Een sojawaskaars brandt ook veel langer dan paraffine, dus je doet er serieus lang mee.

Je maakt ook decoratieve zeep, maar waarom zijn deze niet te gebruiken? Komt dat door de stoffen?

Heel simpel gezegd; zeep valt onder cosmetica en dat moet getest worden (gecertificeerd) voordat je het als zeep mag verkopen (dit geldt ook voor lippenbalsem, douchegel, badzout, bruisballen etc.). En niet alleen het product zelf, maar ook het label; staan de juiste ingrediënten erop, klopt de informatie. Dit zijn hele kostbare onderzoeken; iets waar ik als klein bedrijf helaas geen geld voor heb (elke geur en kleur moet opnieuw getest worden). Ik heb na overleg met een lab besloten het aan te bieden als decoratief, maar je kunt hem alsnog gewoon gebruiken hoor. J Het is namelijk samengesteld uit stoffen die wel gewoon oke zijn, en geen chemische troep. Maar het gaf wel een bittere nasmaak hoor, toen ik heel wat toffe plannen opeens de deur uit moest doen.

Hoeveel uur per week besteed je aan het maken van kaarsen en alle andere spullen die op de website staan?

Dat is heel wisselend. De weken voor YALFest heb ik weken van 60+ uur gemaakt, inclusief mijn andere baantjes, blog en illustratiewerk. Omdat mijn webshop onderdeel is van mijn bedrijf, is dat elke week weer een beetje anders, omdat ik meerdere baantjes heb.

Je bent sinds kort begonnen met het maken van de boxen. Hoe gaat het hiermee?

Goed! Ik vind het heel erg leuk om te doen, al is het best stressvol en heel heel heel veel investeren. Je bent (door samenwerkingen en andere items) opeens ook veel meer afhankelijk van andere partijen en dat is een echte uitdaging. Wel heel leuk, natuurlijk! Het geeft mij ook meer mogelijkheden om dingen uit te proberen en nieuwe items te ontwikkelen. Hierdoor heb ik veel sneller toffe stappen kunnen zetten.

Wat vind je hieraan het leukste?

De reacties! Ik vind dat ik zelf heel toffe boxen samen heb gesteld met ook een aantal verrassende items. Ik vond het doodeng om ze uit te sturen, maar ik ben zo blij met het enthousiasme dat ik heb mogen ontvangen.

Wat is nog een droom voor Lights & Letters?

Ik hoop vooral dat ik zo door kan blijven gaan en nog heel lang toffe items op de markt kan brengen. Als ik er van zou kunnen leven, zou dat natuurlijk fantastisch zijn!

Hoe bedenk je nieuwe desgins voor je kaarten? Komt het zomaar in je op?

Meestal denk ik er een tijdje over na en dan komt het vanzelf, of ik schets een tijdje. Meestal heb ik vrij snel een beeld in mijn hoofd. Soms begin ik bij de quote, soms bij de tekening.

Vaak wordt er in de boeken benoemd wat voor geur iemand bij zich draagt, maar wanneer dit niet het geval is, hoe maak je dan de keuze tussen geuren?

Ik hou er heel erg van om (symbolische) associaties te maken. Zo kreeg ik best wel wat op mijn keuze voor rozemarijn en rozen voor mijn Hermelien zeep, omdat men verwachtte de geur van haar liefdesdrank te krijgen. Maar die geuren had ik al gebruikt! Ik koos bijvoorbeeld voor rozemarijn, omdat deze plant symbool staat voor wijsheid! Griffoendor kreeg kaneel, omdat ik hun afdelingskamer associeer met warmte en kaneel ook. En patronus kreeg eucalyptus, omdat dit een helende werking heeft en staat voor bescherming, net als de bescherming. En waarom Camp Halfbloed naar citronella ruikt? Het is een zomerkamp, het leek me handig als ze daar geen muggen zouden hebben. Ik probeer echt linken te leggen en ga dan ook echt gericht op zoek. Heerlijk!

Zijn er nog producten die je graag zou willen maken, waarvan je hoopt dat ze in de toekomst aan bod zullen komen?

Zo veel! Mijn eigen magnetische boekenleggers kunnen maken lijkt me fantastisch.. En meer washitape.

Welke geurkaars zou je nog heel graag willen maken?

Phoe, ik heb altijd een heel wensenlijstje…

Als je zelf een geurkaars was, welke geur zou je hebben en welke kleur?

Oh hemel. Paars, denk ik.. Misschien met andere kleuren als laagjes? En hoe zou ik ruiken… geen idee.. Kan iemand anders dat niet voor mij bepalen? Haha

Met welke quote zou je jouw het beste beschrijven?

Meer boeken, meer beter.

Welke geur vind je zelf het lekkerste?

Ik hou van heel veel geuren, maar vooral van musk. Geen idee waarom, maar dat vind ik lekker. Zolang het maar niet te chemisch is!

 Bedankt voor al je leuke antwoorden!

 

0
Follow:
Melanie van Garderen
Melanie van Garderen

Melanie blogt hier als lezer, kijker en schrijver. Ook is zij schrijver van de Thriller Cyanide

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge