DIY: Een babynestje maken

Tjonge, ik heb wat in mijn hoofd gehaald. Ik wil twee babynestjes zelf maken want die krengen zijn ongelooflijk duur. Met twee kids dubbel zo duur dus. Op jacht naar stof en biaisband.

Stof was snel gevonden en ook het biaisband, maar toen zat ik tegen dat patroon aan te hikken. Wat moet ik daar nou weer mee dacht ik.
Het erge is dat ik eigenlijk alles een beetje op de bonnefooi naai. Oké, 75 cm lang? Nou, dan knip ik dat en zie ik wel… Maar met een babynestje is dat toch wel iets andere koek. Eerlijk gezegd zag ik er een beetje tegenop. Dit kon alleen maar fout gaan.

Toen ik met een vriendinnetje langs de stoffenwinkel bij ons in het dorp ging, zag ik dat de eigenaresse ze ook maakte. En bange kip als ik was vroeg: hoeveel vraag je ervoor?
Ze keek me een beetje vreemd aan en zei: Heb je geen stof?
Jawel, maar ik durf niet. Dat gaat zeker fout.
Uiteindelijk liep ik met haar patroon de deur uit en een korte uitleg. Laatste mededeling: Breng hem van de week maar even terug.

En dus ging ik aan de slag met het patroon en knipte ik het uit. Naaide alles aan elkaar, haalde het weer uit, want zie je wel: het ging niet goed.
Twee dagen later naaide ik het weer vast, want met behulp van een youtube filmpje toch gevonden hoe ik die stomme biaisband vast moest zetten. En uiteindelijk bleek het allemaal niet zo heel moeilijk te zijn. Ik zal je even een werkbeschrijving geven.

Denk eraan: het lijkt heel moeilijk, maar het valt eigenlijk best mee.

Wat heb je nodig?

1x patroon
2x stof voor een voor- en achterkant.
1x 3m biaisband
1x 3m koord.

Hoe ga je te werk?

 1. Neem het patroon over:

Neem het patroon gewoon compleet over. Dus rondom en dan de blauwe lijn erin. Alle andere lijnen heb je op het patroon niet nodig.

2. Leg het patroon op je stof en haal het compleet uit beide stoffen. De blauwe lijn hoef je nu nog geen rekening mee te houden.

3. Leg beide stoffen met de goede kanten op elkaar, speld vast en naai dan aan elkaar.

Let op: laat de onderkant open. Je moet het nog kunnen vullen.

4. Haal de stof binnenstebuiten, zodat je de goede kanten ziet.

5. Als het goed is heb je een naad waar de twee stoffen aan elkaar zitten. (die zit aan de binnenkant, aan de buitenkant heb je gewoon een overloop.)  De biaisband komt precies over die rand te liggen. Speld de ene kant van de biaisband vast op de stof van de onderkant en zorg dat je straks de andere kant op de bovenstof kan naaien. Doe dit tot ongeveer de onderkant van je stof. Niet rondom, want als het goed is, is de onderkant nog steeds open.

6. Naai de ene helft van de biaisband vast. Waarschijnlijk heb je een stukje over.

7.  Leg het koord onder de biaisband en speld de andere helft vast op de bovenstof. Als je het koord er al tussen legt, hoef je die straks niet meer er doorheen te halen, want dan zit hij er mooi al tussen.

8. Naai de andere helft van de biaisband vast, ook ongeveer tot waar je de stof open gelaten hebt.

9. Leg je patroon op je bovenstof en speld of teken de blauwe lijn af op je stof.

10. Naai de stoffen vast over die lijn.

11. Vul het middenstuk met een passend plat stuk fiberfill. Dit is het matrasje. Naai vervolgens dat stuk alvast dicht met een onzichtbare steek of zet er drukknopen op, als je wil dat hij nog open kan.

12. Vul de buitenpijpen op met los fiberfill of bolletjes (wat jij fijner vindt) en naai deze ook beide dicht.

13. Trek het koord aan, waardoor de pijpen naar elkaar toe komen, en strik hem vast in het midden.

Klaar!!

Dat viel opzich mee toch?

Ga je het ook zelf proberen?

DunTax
0
Follow:
DunTax
DunTax

Mariëlle blogt hier als lezer, kijker en schrijver. Verder vertelt ze over haar leven als tweelingmama. Ook is zij schrijver van de New Adult-serie Structure en staat ze drie dagen per week voor haar SBO-klas.

Find me on: Web | Twitter | Instagram

2 Comments

 1. Jemie
  9 December 2021 / 21:47

  Waar vind ik het patroon dan?

  • DunTax
   Author
   9 December 2021 / 22:02

   Hoi Jemie,

   Ik heb toendertijd alleen bovenstaande foto gevonden en die gebruikt. Ik heb dus zelf een patroon gemaakt op het papier aan de hand van de maten die daarop aangegeven staan.
   Dit werkte voor mij heel goed. Daarna dat patroon gewoon op 2 soorten stof gelegd en aan elkaar genaaid. Zie andere stappen. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge