Ken je dat gevoel dat je meer gedaan kunt krijgen, maar het gewoon niet lukt? Dat je je niet kunt concentreren? Of dat moment dat je op de klok kijkt en blijkt dat je de helft van je tijd hebt zitten verdoen op Twitter, Facebook of Instagram?
WIE HEEFT DAT NOU NIET?
Tijd is schaars, zeker voor schrijvers. We willen allemaal meer schrijven, maar goochelen vaak met familie, vrienden en andere afspraken. Hoe regel je het allemaal en zorg je er ook nog eens voor dat je in de schrijfflow komt? Ik heb het ook gehad. Zat al mijn tijd te verdoen op Facebook, spendeerde uren aan het mooi maken van mijn blog; eventjes dit en eventjes dat en voor ik het wist was mijn schrijftijd voorbij. Herkenbaar? No longer! Nu heb ik 8 tips om je daarbij te helpen.
1 BEGIN MET EEN DOEL
Schrijf je doel op — voor de week, maand of gewoon de dag — en gebruik het om op terug te vallen. Wanneer je hoofd weg begint te wandelen, focus je op je doel. Waarom zit je hier? Waarom vind je dit belangrijk? En waarom wil je meer tijd besteden aan schrijven? Als je je doel hebt op geschreven, kijk er dan op terug na die dag/week/maand. Gebruik hoe je je voelt na het behalen of falen van je doel om te beslissen of schrijven werkt voor een goed gevoel. Het klinkt misschien een beetje vaag, maar het helpt om een doel voor ogen te hebben. Dat is je stipje aan de horizon, waar je naartoe werkt.
2 ZORG VOOR EEN GOEDE WERKPLEK
Zorg voor een plek waar jij je ding kunt doen. Ik zit altijd gewoon op de bank in de woonkamer. Heerlijk relax, maar ik kan me er prima concentreren. Misschien ben jij meer een type dat aan een bureau moet zitten, de verhaallijn moet zien, of gewoon een afgebakend plekje moet hebben. Dat is ook prima, maar creëer er dan wel een. Mijn hoofd weet dat als ik mijn laptop voor mijn neus zet, ik moet werken. Maar als jij de bank associeert met “chillen”, ga dan niet op je bank zitten. Zorg voor een plek waar je in ieder geval al je spullen uit kunt stallen en alles wat je nodig hebt lekker in de buurt hebt liggen.
3 VERMIJD AFLEIDING
Sluit je internetbrowser. Zorg dat het geluid van je telefoon uit staat, of zet hem helemaal uit. Je kunt ook gebruik maken van programma’s als Q10 of Ommwriter en ook in Scrivener zit een functie waardoor je alleen maar het scherm van je verhaal ziet. Hoe minder afleiding, hoe beter.
4 VERBRUIK MINDER
Laat de televisie en de films voor wat het is en wees kieskeurig met wat je leest. Je hoeft dit niet altijd te doen, maar wel als je het lastig vindt om je te concentreren of een deadline hebt. Zo heb je meer tijd om te schrijven. Het zou ook kunnen dat je het fijn vindt om meer na te denken over je verhaal.
5 BEPAAL EEN SCHRIJFDOEL
Hang een doel aan je schrijfsessie, ook bij de kleine sessies. Of het nou 100 of 2000 woorden is, een schrijfdoel is een goede drijfveer om meer te schrijven. En vier je successen! Als je je doel behaald hebt, trakteer jezelf op een stuk chocolade – of iets anders lekkers. Het klinkt als niks, maar het kan je wel motiveren. Wie lust er niet een lekker stukje chocolade?!
6 HOUD DE TIJD BIJ
Houd de tijd die je spendeert aan schrijfgerelateerde activiteiten, inclusief sociale media, bij. Waarom? Wanneer je bijhoudt hoeveel tijd je kwijt bent aan bepaalde activiteiten, kun je ook leren hoe je beter gebruik kunt maken van je tijd. Hoeveel tijd spendeer je daadwerkelijk aan het schrijven en hoeveel aan Twitter of Facebook? Soms schrik je ervan.
7 WERK IN DELEN
Je werk verdelen in blokken werkt beter dan multitasken. Het helpt je om te focussen en daardoor ben je productiever. Zelfs als je het niet zeker weet, probeer het eens. Het kan je nog eens verrassen! Als je het wil tracken, gebruik dan eens Toggl (een gratis tijd-tracking app). Je kunt de timer instellen en aan een taak werken. Zo kun je bijhouden hoeveel tijd je ergens aan kwijt bent.
Extra tip: Zorg dat je een notebook bij de hand hebt op je werkplek. Het komt van pas als je in blokken werkt, want dan kun je vergeten dingetjes opschrijven of ideetjes die je van je huidige werk kunnen afhouden.
8 WEET WANNEER JE MOET STOPPEN
Soms is het moeilijk om je te focussen op schrijven, of wilt een taak gewoon niet gaat lukken. Stop er dan gewoon mee en neem een pauze. Als het kan, zorg dan dat je je werkplek verlaat. Je hersenen vertellen je wanneer je een pauze nodig hebt. Gebruik die tijd om lekker te ontspannen. Geef je hoofd tijd om te rusten. Het klinkt misschien gek, maar je rust nemen, maakt je productiever.