5 redenen waarom lezen goed is voor jou en je kind


Misschien doe je het nog niet, misschien doe je het allang. Voorlezen. Waarom zou je dat nu doen? Misschien heb je helemaal geen zin om ’s avonds nog een verhaaltje voor te lezen, maar wil je eindelijk eens tijd voor jezelf als de kids op bed liggen. Denk er nog eens over na, na het lezen van deze vijf redenen. Heb je geen kinderen? Dan gelden deze redenen net zo goed waarom lezen goed voor je is.

boeken lezen

Het verlaagt stress

Lezen is supergoed voor ontspanning. Je kunt even je gedachten verplaatsen naar een andere wereld en jezelf een moment niet bezig houden met alle problemen of taken die je nog moet doen. Volgens een studie van de Britse universiteit in Sussex kan het zelfs tot 68% dalen.

Het maakt niet uit wat je leest, maar doordat je er helemaal in opgaat, ontspan je van je dagelijkse bezigheden. Ook kinderen hebben stress, dus dit is een manier voor jullie allebei om te ontstressen. En als je kind leert dat lezen leuk is, wordt hij/zij een meer ontspannen mens.
Daarbij is er ook een onderzoek van de Yale University Public School of Health dat je ook langer leeft als je leest. Bij minimaal 3.5 uur per week. Dat wil zeggen als je een half uurtje per dag leest, dat je al langer leeft!

Het verhoogt je woordenschat.

In boeken zitten vaak woorden die je misschien minder vaak hoort. Door deze woorden te lezen, leer je ze ook. Deze vaardigheid is vooral goed voor kinderen. In een artikel van leesmonitor worden verschillende studies aangeduid, die aangeven dat kinderen die vaak worden voorgelezen, ouders hebben die zelf voorlezen en veel in aanraking komen met boeken, later beter presteren op het gebied van taal en rekenen. Als leerkracht kan ik bevestigen dat dit vooral het begrijpend lezen bevorderd, waardoor verhaaltjessommen en ook zaakvakken een stuk minder ingewikkeld worden gevonden. Zij begrijpen vaak beter wat er wordt bedoeld. Zowel in gesproken tekst als gelezen tekst.

Het is goed voor je nachtrust

Mensen (en kinderen) die slecht slapen hebben vaak baat door het vermijden van televisie en computer voor het slapen gaan. Het blauwe licht van de schermen zorgt ervoor dat je brein nog te actief is. Beter kun je nog een half uurtje gaan lezen. Het zorgt ervoor dat je brein minder actief wordt, waardoor je beter in slaap valt. Plus zorgt dat half uurtje voor een langere levensverwachting ;). Daarbij went je lijf aan het feit dat je voor het slapen, even leest. Wat bij mij inmiddels resulteert dat ik moe word tijdens het lezen en vrijwel meteen als ik mijn boek wegleg, kan slapen.

Het houd je brein jong

Hoe ouder je wordt, hoe trager je brein gaat werken. Vooral onthouden wordt lastiger. Het is bewezen dat als je zorgt dat je brein actiever blijft (bijvoorbeeld door te lezen, waardoor je dingen moet onthouden) je brein langer jong blijft en je eigenlijk simpelweg gezegd langer, beter onthoudt.

Sterker nog: Er wordt gezegd dat het ervoor zorgt dat je minder snel dement wordt.

lezen thoughtless

Het is goed voor je sociale vaardigheden.

Dit klinkt misschien gek, want lezers worden vaak gezien als degenen die zich afzonderen in een hoekje met een boek.

Maar…

Volgens deze studie wordt je empatischer door te lezen. Je kunt je beter inleven in het gevoel van anderen. Hierdoor heb je meer begrip voor je medemens en begrijp je beter waarom mensen op een bepaalde manier hun gevoelens uiten. Ook als die gedachten, verlangen of overtuigingen niet overeen komen met die van jou.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.